• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rák: a nyomor rontja a túlélés esélyét!

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A rákkal sokszor együtt jár a család anyagi ellehetetlenülése is - figyelmeztet az egyesület.

– Amikor a rákkal való megküzdéshez lelki támogatásért hozzánk fordulnak a betegeink, sokszor kiderül: valójában szociális problémák is nyomasztják őket. Az osztályon megforduló daganatos betegek kétharmada a létminimumon vagy az alatt él – szögezte le Rohánszky Magda, a fővárosi egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centrumának onkopszichológusa, az onkológia mellett működő, pszichoszociális rehabilitációt nyújtó Tűzmadár Ház vezetője a kórházban tartott betegfórumon. Mintegy kétszáz daganatos beteg vett részt a találkozón, amelyet a közelmúltban zászlót bontó Gyógyulj Velünk Egyesület tagtoborzó gyűléseként szerveztek meg.

Szegő László, az új civil szerveződés elnöke – az alig 40 éves, háromgyermekes férfi maga is két, egymástól független daganatos kórral küzd egyszerre – elmondta: az emésztőrendszeri daganatos betegséggel küzdő betegeket akarják a fővárosban és országszerte egy táborba tömöríteni, hogy egyrészt támogató, programokat szervező, szociális kérdésekben is segítséget nyújtó közösséget alkossanak, másrészt minél hatékonyabban megjelenítsék az érintett családok gondjait a társadalom, s a döntéshozók előtt.

Nagyon sok emberről van szó: a magyar kórházakban évente 9 ezer vastagbélrákot és végbélrákot, 2400 hasnyálmirigyrákot, 2200 gyomorrákot, 1600 májrákot, 800 nyelőcsődaganatot fedeznek fel, tehát a családtagokkal együtt több mint százezer embert érint egyik vagy másik emésztőrendszeri tumoros betegség valamely stádiuma. Ez nem kis tömeg, ugyanakkor az érintettek gyakran egymástól elszigeteltek, nem tudnak egymásról, nincsenek megfelelő információik, s problémáikra a döntéshozók sem figyelnek oda elég súllyal.

– A betegszervezeteknek specializálódniuk kell: a betegségtípusonként szerveződő közösségek lehetnek igazán hatékony segítők és érdekérvényesítők – indokolta prof. dr. Bodoky György centrumvezető főorvos, az új egyesület patrónusa az útjára indított mozgalom létjogosultságát. Hozzátette: egyrészt az onkológia is egyre specializáltabb, másrészt az agydaganattal, emlőrákkal vagy leukémiával kezelt betegeknek más-más kezelésekkel, a mindennapokban egészen más kihívásokkal kell szembenézniük, mint a gyomorrákos vagy béldaganatos embereknek, s igazán hatékonyan azok tudják segíteni egymást, akik pontosan ismerik egymás problémáit.

– A korábbihoz képest csökkentett vagy egyáltalán nem létező táppénz, a munkahely elvesztésének réme, a gyógyszerek költsége mind-mind abba az irányba hat, hogy egy anyagilag viszonylag jobb vagy legalább az átlagnak megfelelő család is lejtőre kerülhet, a szegényebbek, a tartalék nélküliek, az addig is segélyre szorulók pedig egyenesen kilátástalan helyzetbe juthatnak – vázolta fel a tipikusnak mondható élethelyzetet, amellyel a kórházban napról-napra szembesül Kerékné Nagy Erzsébet szociális munkás. Hozzátette: a számlákat nem tudják kifizetni senki helyett, ám abban segítenek, hogy az elérhető támogatásokhoz hozzájuthassanak a betegek.

A www.gyve.hu oldalon elérhető betegszervezet folyamatosan várja az emésztőszervi daganattal küzdő sorstársak és családtagok jelentkezését, dolgoznak azon, hogy a vidéki onkológiai centrumokban is mihamarabb sikerüljön megszervezni a helyi csoportokat.