• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rekordokat döntögető hideg - mi történt ma?

Hírek Forrás: MTI

Folyamatosan frissülő hírmozaikunkkal igyekszünk képet adni a nap történéseiről.

A magyar kormány kérése

A kormány arra kér minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy lehetőség szerint nyissák meg az összes olyan helyiséget, ahol a hajléktalanok fűtött helyen vészelhetik át a rendkívüli hideget - közölte a kormányszóvivő csütörtökön. Giró-Szász András a Parlament előtt, a szabadban tartott kihelyezett kormányszóvivői sajtótájékoztatón ugyanakkor azt mondta: a hatóságok számításai szerint "minden hajléktalan számára lehetővé válik, hogy akár melegedőben, akár egyéb (...) menhelyen fedett helyre vonulhasson a zord időjárás időszakában".

A kormányszóvivő a lakosságot arra kérte, jelzéseikkel, bejelentéseikkel segítsék a hatóságok, így a rendőrség és a mentőszolgálat munkáját.

A kormány azt szeretné - mondta -, ha társadalmi összefogás jönne létre a kormányzati, önkormányzati karitatív és egyházi szervezetek között annak érdekében, hogy mindenkit meg tudjanak védeni az időjárás viszontagságaival szemben.
Utalt arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat péntektől 11 megyében rendelt el elsőfokú figyelmeztető jelzést, és emlékeztetett arra is, hogy a kormány az elmúlt időszakban sok, hajléktalanellátást szolgáló intézmény felújítását rendelte el.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy a rendkívüli hideggel kapcsolatban a rendőrség már megtette a szükséges intézkedéseket, és az országos főkapitány külön tervben határozta meg a rendőri szerveknek, illetve valamennyi rendőrnek a speciális feladatokat. Mint mondta, szükség esetén a rendőrség teljes, mintegy 48 ezres személyi állománya bevethető, amennyiben azt a "kritikus helyzet" megkívánja. Közölte, kifogástalan műszaki állapotban vannak azok a technikai eszközök - köztük különleges terepjárók, nehézgépjárművek - is, amelyeket ilyen kritikus helyzetben be lehet vetni. Bejelentette, hogy mostantól kezdve öt helikopter is állandó készenlétben áll.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában egyetlen olyan esetről sem tudnak Magyarországon, ahol "egyértelműen és bizonyíthatóan a hideg okozta volna valakinek a halálát". Hozzátette, továbbra is mindent megtesznek azért, hogy senki se haljon meg a hideg miatt.
A szóvivő ennek érdekében arra kért mindenkit, figyeljenek jobban oda azokra, akik esetleg nem tudnak magukról gondoskodni. Jelezte, hogy az elmúlt órákban már több olyan bejelentést kaptak, amikor szomszédok hívtak segítséget rossz egészségi állapotban lévő emberekhez. Mint mondta, ilyen esetekben a mentőszolgálat gondoskodik a kórházi elhelyezésről. Arra is figyelmeztetett: a szén-monoxid-mérgezés veszélyét növeli, hogy a hideg miatt sokan "barkácsolt" fűtési eszközöket használnak.

Győrfi Pál elmondta, a mentőszolgálat 743 mentőegysége mellett a speciális, négykerék-meghajtású autóikat is készenlétbe állították, és az ország hét légi bázisán lévő mentőhelikoptereket is be tudják vetni szükség esetén, például a nehezen megközelíthető települések elérésére.

*

OKI: tavaly a kihűléses halálesetek több mint a fele belső térben történt

Tavaly mintegy négyszázan haltak meg kihűlés következtében, a halálesetek több mint a fele belső térben, 10-12 Celsius-fokos hőmérsékleten történt - mondta Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten. Mint a sajtótájékoztatón kifejtette: ilyen rendkívüli, tartós hideghullámra legutóbb 1987-ben volt példa.

A hideg időben elsősorban az idős és krónikus betegek, valamint a kisgyermekek tartoznak a veszélyeztettek csoportjába, Páldy Anna azonban közéjük sorolta a tinédzsereket is, akik - például a divat miatt - kevésbé veszik figyelembe a hideg elleni védekezést és az egészségvédelmi tanácsokat.

Az OKI főigazgató-helyettese kiemelte: ugyan a nagy hideg egyfelől nem kedvez az influenza terjedésének, de gyakrabban megfázunk, amelynek következtében az emberi szervezet a vírusok ellen is védtelenebb. Továbbá, különösen a nem megfelelő öltözködés miatt, gyakoriak a húgyúti fertőzések is. Mindezek, illetve a fagyásos és kihűléses tünetek megelőzése érdekében fontos a réteges öltözködés, különösen a végtagok, valamint az arc, az orr és a fül védelme - hangsúlyozta Páldy Anna.

Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy az előrejelzések szerint péntektől havazás is várható, az utak csúszóssá válhatnak. Ilyenkor általában megnövekednek a 65 éven felüliek töréses balesetei, ezért az idősebbek számára azt ajánlják, inkább ne menjenek ki az utcára.


Páldy Anna arra is kitért: a hideg időre a szükséges vészforgatókönyvekkel az egészségügy is felkészült. A hidegben, esetleges hóakadályokra is felkészülve, az egész országban biztosítani kell a betegellátást, a mentést, a betegszállítást és a gyógyszerellátást. Ennek érdekében a megyei védelmi bizottságok már a hét elején megkezdték a felkészülést. Az egészségügyi ellátás biztosítását a megyei tiszti főorvosok koordinálják - mondta az OKI főigazgató-helyettese.

*

Hideg idő - Tizenegy megyében van elsőfokú figyelmeztetés

Péntektől tizenegy megyére adott ki elsőfokú figyelmeztető jelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel a fagy, illetve a várható havazás miatt.

A szolgálat honlapján olvasható adatok szerint a rendkívül hideg időjárás miatt kilenc megyében (Pest megye kivételével az összes, Dunától keletre fekvő megye) van elsőfokú veszélyjelzés.
Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyékben nem csak a hideg, hanem már a havazás miatt is figyelmeztetés van érvényben péntekre. Ezeken a területeken az egy nap alatt lehullott hó mennyisége meghaladhatja a 10 centimétert. Emiatt további két megyében, Tolnában és Baranyában van még érvényben elsőfokú figyelmeztetés. 

*

Meteorológia: egyre erősebb lehűlés várható

A leghidegebb nappalok várhatóan szombaton és vasárnap lesznek, a jövő héten viszont további erőteljes lehűlés várható, a leghidegebb éjszakák a jövő hét második felében várhatók - közölte Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa csütörtökön az MTI-vel. Pénteken hajnalban az ország túlnyomó részén mínusz 10 és mínusz 18 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 5 és mínusz 10 fok között alakul. Pénteken az ország nagy részén már kevés napsütés valószínű, dél felől egyre több felől megnövekszik a felhőzet.
Szombaton egy mediterrán ciklon hatására sokfelé várható a havazás. A jelenlegi előrejelzések szerint az Alföldön nagyjából 20-30, a nyugati országrészben 10-20 centiméter vastag hótakaró lehet. A legkevesebb hó észak-nyugaton várható, ott várhatóan nagyjából 1-5 centiméter hó hull majd - mondta Vadász Vilmos.

A hőmérséklet szombat hajnalban várhatóan mínusz 9 és mínusz 15, délután mínusz 8 és mínusz 14 fok között alakul. Vasárnap hajnalban mínusz 10 és mínusz 15 fok várható, de a nappali maximum is mínusz 7 és mínusz 13 fok között alakul.

Vasárnap délelőtt is sokfelé várható még havazás, de a nap folyamán fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Ezt követően hétfőn változóan felhős, majd kedden ismét borult lesz az ég. Kedden északon 1-2 centiméter, de az ország déli területein ismét akár 15 centiméter hó is hullhat - hangsúlyozta a meteorológus.

A hét közepén csökken a felhőzet, ezzel együtt pedig egyre erősebb lehűlés várható. Különösen az éjszakák lesznek hidegek, a hét második felében mínusz 17, mínusz 22, de a tartósabban derült, mélyebben fekvő területeken mínusz 25 fok körüli értékek is várhatók - mondta Vadász Vilmos.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint az extrém hideg idő miatt jelenleg az ország hat megyéjében - Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén - van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés.

A péntekre vonatkozó előrejelzésben összesen tizenegy megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Az extrém hideg által érintett hat megye mellett további öt megyében - Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Tolna - a havazásra vonatkozóan adták ki a figyelmeztetést.

 

Kihűlés miatt meghalt egy férfi Mátészalkán

Az előzetes orvosi vélemény szerint kihűlés miatt halt meg egy férfi Mátészalkán, aki még január elején távozott otthonából és holttestét szerdán találták meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város határában - közölte a rendőrség csütörtökön az MTI-vel.

Az 59 éves mátészalkai lakos január 5-én pizsamában és papucsban ment el lakásából, eltűnését akkor az élettársa bejelentette a rendőrségre - mondta Fedor Rita, a szabolcsi főkapitányság szóvivője. A főhadnagy tájékoztatása szerint a férfit keresni kezdték, de a felkutatása nem vezetett eredményre.

Szerdán Mátészalka külterületén, egy földúton holttestet találtak, s a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt férfi teteméről van szó - tette hozzá a szóvivő. Az elsődleges orvosi vélemény szerint bűncselekményre, idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel a halál okaként, az feltehetően kihűlés miatt következett be. A haláleset körülményeit a rendőrség közigazgatási eljárás keretében szakértők bevonásával vizsgálja.

*

Kihűlés okozhatta halálát egy bodrogolaszi férfinak

A férfit a házától körülbelül 70-80 méterre, egy sűrű növényzettel benőtt telken, a földön fekve találták meg - közölte a rendőrség csütörtökön az MTI-vel.

Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: Bodrogolaszi polgármesterétől szerdán érkezett bejelentés a sárospataki rendőrkapitányságra, miszerint egy 58 éves helyi férfit több napja nem láttak a településen, és lakásában sem találják.

A bejelentést követően a járőrök a keresett férfit házban és annak udvarán is keresték, de nem vezetett eredményre a kutatás. Ezt követően megszervezték a környék részletes átvizsgálását. Ennek során találták meg a holttestet a sűrű növényzettel benőtt telken - ismertette. Hozzátette: a helyszíni halottszemle során az orvos megállapította a halál beálltát, amelynek okaként elsődlegesen kihűlést vélelmezett, a bekövetkezési idejét pedig néhány nappal korábbra tette. A helyszíni szemle során bűncselekményre vagy idegenkezűségre utaló nyomok, adatok nem merültek fel. A haláleset körülményeit szakértő bevonásával közigazgatási eljárás keretén belül a sárospataki rendőrkapitányság vizsgálja - mondta.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénben az elmúlt téli időszakban húszan veszítették életüket kihűlés miatt, az idei tél során pedig már tizenegyen haltak meg.

*

Meghaladta a hatvanat a fagyhalottak száma Ukrajnában

Az utóbbi 24 órában húszan fagytak meg Ukrajnában, s ezzel csütörtökre 63-ra nőtt a rendkívüli hideg halálos áldozatainak a száma; a nagy hideg miatt az ország több mint 14 ezer iskolájában rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet.

Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának jelentése szerint a kihűlésben eddig meghaltak közül 41-en az utcán, 14-en saját otthonukban fagytak meg, míg nyolcan kórházi kezelés közben haltak meg. Fagyási sérülésekkel és kihűléses tünetekkel eddig 1146 személy fordult orvoshoz, közülük 945-öt kórházi kezelésre utaltak be – olvasható a közleményben.

A hatóságok Ukrajna szerte 2132 melegedőt működtetnek, és folyamatban van további 90 felszerelése. A meleg ételt és orvosi ellátást biztosító melegedő helyeken az elmúlt hat napban 41,3 ezren fordultak meg.

Az ukrán oktatási minisztérium a nagy hidegre való tekintettel rendkívüli tanítási szünetet rendelt el az ország több mint 14 ezer iskolájában és mintegy 100 szakmunkásképzőjében. A legtöbb tanintézetet a keleti és északi megyékben zártak be, a legkevesebbet - 26 iskolát - Kárpátalján. Az óvodák és bölcsődék ugyanakkor a megszokott rendben működnek, hogy a munkahelyeken ne keletkezzen zavar a kisgyerekes dolgozók hiányzása miatt.

Csütörtökre virradóra a Kárpát-melléken – Ivano-Frankivszk megyében – és Észak-Ukrajna egyes helyein mínusz 33 fokot, a keleti és déli országrészekben pedig mínusz 20–25 fokot mértek, míg a Krímben és Kárpátalján mínusz 18–23 fok volt a hőmérséklet.

*

Kihűlt férfit találtak Pécs panelházas városrészében

Kihűlt férfi holttestére bukkantak Pécs panelházas városrészében csütörtökön hajnalban – erősítette meg a Dél-dunántúli Regionális Mentőszervezet orvosigazgatója az MTI értesülését hétfőn. Buda Péter elmondta: a férfit a pécsi Kertvárosban, a távhőszolgáltató egyik Krisztina téri hőcserélő központjában találták meg csütörtökön hajnalban. A középkorú férfi halálát nagy valószínűséggel kihűlés okozta.

*

Minden GYSEV-váró nyitva lesz

A nagy hideg miatt teljes hálózatán éjjel-nappal nyitva tartja az utasvárókat, várótermeket a GYSEV – közölte az MTI-vel csütörtökön Rázó László, a nemzetközi vasúttársaság szóvivője. Az elsősorban a hajléktalanoknak könnyebbséget jelentő intézkedés előreláthatóan február 6-ig lesz érvényben, ha azonban az időjárási körülmények indokolják, meghosszabbítják annak hatályát – tette hozzá. A szóvivő már szerdán jelezte az MTI érdeklődésére: készenlétben vannak a speciális – elsősorban nem sóalapú - jégmentesítő anyagok, gondoskodnak a frekventáltabb állomások váltóinak folyamatos működéséről, azok fűtéséről. Hozzátette, hogy a GYSEV ügyeletet rendelt el: szükség esetén plusz munkatársakat rendelhet be dolgozni, erre a vállalati tervben túlóraköltséget különítettek el a vasúttársaságnál. A munkatársaknak folyamatosan biztosítanak védőitalt, általában forró teát.

*

Ökumenikus Segélyszervezet: támogatás a hideg miatt bajba kerülőknek

Az első napon egymillió forint gyűlt össze a 1353-as adományvonalon, amelyet a hideg miatt bajba kerülők támogatására fordít az Ökumenikus Segélyszervezet.
Míg Csepelen új téli krízispontot nyitott a segélyszervezet, hajléktalanokat segítő vidéki intézményei is rendkívüli kapacitással működnek - közölte a segélyszervezet csütörtökön az MTI-vel.
A gyulai hajléktalan központ február 1-jétől népkonyhát indított, munkatársai folyamatosan járják a tanyavilágot, a városban működő utcai megkereső szolgálatot pedig megerősítették. A segélyszervezet debreceni hajléktalan intézményei meghosszabbított nyitva tartással, szintén megerősített utcai megkereső szolgálattal és a szokásos mennyiségen felüli élelemmel segítik a hajléktalanokat a nagy hidegben. A munkatársak segítséget nyújtanak a betegeknek, takarót, ruhát és élelmiszert visznek azoknak, akik nem akarnak bemenni az intézménybe. A nappali melegedőben napi 150-170 adag bőséges reggelivel várják a hideg miatt még nehezebb körülmények között utcán élőket. Napi 200 adag meleg ételt főznek és adnak át a rászorulóknak a következő egy évben a segélyszervezet gyulai szociális központjában. A február 1-jén indult élelmezési támogatásból naponta 100 hajléktalan és 100 nehéz szociális körülmények között élő részesül.

Az Ökumenikus Segélyszervezet rászorulókat segítő munkáját a 1353-as adományvonalon lehet támogatni hívásonként 250 forinttal.

*

Huszonkilencen fagytak meg egy hét alatt Lengyelországban

Huszonkilencen fagytak meg egy hét alatt Lengyelországban, rendőrségi adatok szerint ugyanebben az időszakban a szénmonoxid-mérgezéseknek tizenegy halálos áldozatuk volt.
A belügyminisztérium csütörtöki jelentése szerint csak az utolsó éjszaka kilencen fagytak meg az egész országban.
Lengyelországban az enyhe időjárást január 27-én erős fagyok váltották. Az ország dél-keleti részében csütörtökön hajnalban rekord hideget mértek, mínusz 34 Celsius fok volt a Bieszczady hegységben. A központban és keleten is jóval mínusz 20 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, a fővárosban még reggel 8 órakor is mínusz 22 fok volt. Napközben ezeken a részeken a napsütéses idő ellenére maximum mínusz 15 fokig melegszik fel a levegő. A meteorológusok a következő napokban további lehűlést jósolnak, így nem kizárt, hogy a héten megdől az 1996-ban mért mínusz 37 fokos rekord. A belügyminisztérium bejelentette, hogy a nagy hideg miatt fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be az egész országban, amelyek célja egyebek közt a hajléktalanok és az idősebb szociális gondozottak támogatása. A tárca a média közvetítésével folyamatosan szolidaritásra szólítja fel a lakosságot.

*

Sopronban senki nem alszik az utcán

Sopronban 130-140 hajléktalan él, de egyikük sem alszik az utcán - közölte Haász Sándor, az elhelyezésükért felelős önkormányzati tisztviselő csütörtökön az MTI-vel. Elmondta: a 60 fős hajléktalanszálló megtelt, további 10-15 embernek csak székeken tudtak helyet biztosítani. Sokan elhagyott ingatlanokban, fűtetlen helyiségekben alszanak, nekik rendszeresen osztanak pokrócot, hálózsákot. A szakember közlése szerint azoknak a családoknak is próbálnak segíteni, akiknél tartozásuk miatt korábban kikapcsolták a fűtést. Van, ahol segítenek vaskályhát beszerezni, néhány embernek pedig, akinek a lakását még nem kötötték le az elektromos hálózatról, villanyradiátorokat adnak kölcsön.

*

Teával és tűzifával segít a Magyar Református Szeretetszolgálat

Forró teával, étellel és tűzifával is segíti a rászorulókat a Magyar Református Szeretetszolgálat a rendkívüli hidegben.
Budapesten és Debrecenben ételt, forró teát és C-vitamint osztanak a hajléktalanoknak és rászorulóknak a szeretetszolgált munkatársai, önkéntesei. A "Majd ha fagy" elnevezésű teajárat szerdától vasárnapig tart, de ha az időjárás szükségessé teszi, a szervezet folytatja a hajléktalanok ellátását - közölte a szeretetszolgálat csütörtökön az MTI-vel.

A rendkívül hideg időjárás nem csak az otthontalanokat veszélyezteti, ezért a Magyar Református Szeretetszolgálat évek óta működő Tűzifa programjával is segíti a rászorulókat. Országszerte sok család jelentkezett a segélyszervezetnél, hogy a mindennapi betevő beszerzése után nem jut pénz a tüzelőre a családi költségvetésből. A többgyermekes családoknak és az egyedül élő nyugdíjasoknak is nehézséget okoz eldönteni, hogy ennivaló vagy meleg legyen otthon, ezért a szervezet tűzifát is juttat a fagyoskodóknak.

A  szeretetszolgálat önkénteseinek száma országszerte meghaladja a 10 ezer főt, őket arra buzdítja a szervezet, hogy figyeljenek a környezetükben élőkre és jelezzék a hivatalos szerveknek, ha bajba jutott emberrel találkoznak.

*

Meglátta árnyékát az állatkerti medve

Meglátta árnyékát a medve csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykertben, így a népi meteorológia tapasztalatai alapján még hosszú tél várható. A ragyogó napsütésben vekkerrel ébresztették az állatkert három barnamedvéjét az intézménybe látogató óvodások és kisiskolások. A népi hagyomány a medvék "előjövetelével" kapcsolta össze az időjóslást: ha február 2-án jó idő van, a medve meglátja az árnyékát és ettől megijedve "visszabújik barlangjába", az a tél elhúzódását vetíti elő. Ha azonban nem látszik az árnyéka, a téli hideg már nem tart sokáig.
A medvék nem úgy alszanak téli álmot mint a denevérek, mormoták, pelék vagy sünök. Az európai barnamedvék - elsősorban a hozzáférhető táplálék szűkössége miatt - télen kevésbé aktívak, mint a tavasztól őszig tartó időszakban. Az állatkerti medvéknek azonban nincs ilyen gondjuk, hiszen télen is gondoskodnak a takarmányozásukról.

Az, hogy a medvék mennyire tekinthetők megbízható időjósnak,erősen vitatható. Ugyanakkor több meteorológus osztja azt a véleményt, hogy a hosszú távú előrejelzések - a légköri folyamatok számos véletlenszerű, kiszámíthatatlan eleme miatt - eleve olyan nagy bizonytalansággal bírnak, hogy ennyi erővel akár a medvék árnyékát is figyelhetjük.

A népi meteorológia általában egy-egy jeles nap időjárása alapján következtet egy hosszabb időszakra, s e jeles napok gyakran a keresztény hagyományokkal is összefüggnek. Február 2. a katolikus naptárban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe.

A "medvelessel" kezdődik a városligeti intézmény hagyományos négynapos Mackófesztiválja, amelynek ideje alatt számos program fogadja a látogatókat. Sőt, a tizennégy év alattiak, ha brummogva érkeznek, ingyen látogathatják az állatkertet. Csütörtöktől vasárnapig "medvetélkedők", méhészeti bemutató, a Barlangteremben játszóház és kézműves programok is várják a kicsiket és nagyokat. Szombaton és vasárnap játékmackó kiállítással és mackó örökbefogadási akcióval is kiegészül a programkínálat. A barnamedvék mindegyik napon 11 órakor, a jegesmedvék pedig 14 órakor kapnak enni.

Az ÁNTSZ tanácsai az egészségünk megőrzésére.