• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Riasztó drogadatok Szlovákiából

Hírek Forrás: MTI

Az indiai kendert kipróbáló középiskolások aránya 16 év alatt a háromszorosára nőtt.

Továbbra is a marihuána a leginkább fogyasztott drog Szlovákiában, az indiai kendert kipróbáló középiskolások aránya 16 év alatt a háromszorosára nőtt – közölte a szlovák egészségügyi tárca kedden egy pozsonyi kábítószerügyi konferencia kapcsán. A szlovák szaktárca közleménye szerint bár az elmúlt évtizedben több szempontból is változtak a drogfogyasztási szokások az országban, továbbra is a marihuána számít a „legközkedveltebb" kábítószernek.

Az elmúlt években éppen a marihuána és származékai fogyasztóinak és kipróbálóinak a száma emelkedett. E könnyű drog legjelentősebb térnyerése a középiskolás korosztályban volt megfigyelhető. Míg 1995-ben Szlovákiában még nem érte el a tíz százalékot azoknak a fiataloknak az aránya, akiknek már volt tapasztalatuk ezzel a kábítószerrel, 2011-ben már csaknem minden harmadik középiskolás korú fiatal legalább egy alkalommal kipróbálta.

A szaktárca pozitív jelenségként könyveli el, hogy az elmúlt években érzékelhetően emelkedett azoknak a droghasználóknak az aránya, akik az elvonókúra mellett döntöttek, ugyanakkor riasztónak tartja, hogy a kezeléseken részt vevők átlagéletkora folyamatosan csökken. Riasztónak tartja a szaktárca azt is, hogy főként a fiatalok között jelentős növekedést mutatnak az olyan esetek, amikor a kábítószer-fogyasztók egyidejűleg többféle, részint illegálisan, részint legálisan hozzáférhető drogot (alkohol, vényre kapható gyógyszerek) kombinálnak össze.

2011-ben több mint 1600-an vettek részt kábítószer-elvonókúrán intézeti gyógykezelés keretén belül. Ezeknek a személyeknek a háromnegyede 20 év alatti fiatal volt, másfél évtized alatt pedig a hússzorosára emelkedett az elvonókúrán részt vevők száma a középiskolások korosztályában – állapítja meg közleményében az egészségügyi minisztérium. A drogfüggőséggel kezeltek fele először vett részt ilyen gyógykezelésen, túlnyomó többségük főként szintetikus drogok okozta függőségben szenvedett, illetve intravénáskábítószer-fogyasztó volt.