• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

SM-program: tartják szavukat az önkéntesek

Hírek Forrás: Weborvos

Egy éves a Segíts Másokon (SM) program, az önkéntesség modellje mindenki szerint bevált.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) és az Ökumenikus Segélyszervezet egy éve indította a betegeket segítő önkéntes programját. A modellprogram a fővárosban és Békés megyében összesen mintegy 40 nehezen mozgó betegnek nyújtott rendszeres segítséget.

Hazánkban 6-8 ezerre tehető az Sclerosis Multiplex (SM) betegek száma, mintegy kétharmadukkal áll szorosabb kapcsolatban a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alalpítvány (MSMBA). Megközelítőleg háromezer betegnek van szüksége gyógyszeres kezelésre, egy részük számára a legújabb gyógyszeres terápiák jelenthetnek segítséget. Minden érintett számára fontos az is, hogy a kiegészítő kezelések, illetve a rehabilitáció lehetősége is minden régióban elérhető legyen. A megfelelő kezelés és rehabilitáció igényén túl sok beteg fizikai állapota, szociális helyzete miatt is rendszeres segítségre szorul. Egy éve indult az a modellprogram, amely erre a problémára keresett máshol, máskor is adaptálható megoldást.

Modell a segítséghez: képzett önkéntesek bevetésen

Az SM betegek tavalyi Országos Napján, 2011. szeptemberében indította el az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) egy önkéntes segítő hálózat kiépítését. A projekt azért jött létre, hogy a sclerosis multiplex betegségben szenvedők hatékony otthoni segítséget kapjanak. Az együttműködők célja felhívni a társadalom figyelmét a betegcsoportra és az önkéntes segítő hálózat felállításával segíteni az egészségügyi és a szociális téren dolgozó szakemberek munkáját és könnyíteni az érintett családok életén. A pilot program két helyszínéül Budapestet és Békés megyét választották.

Budapesten három turnusban készítette fel a „Segíts Másokon!" (SM) Önkéntes hálózat önkénteseit az Ökumenkus Segélyszervezet . A programban 39-en kaptak képzést, 31-en három hónapig segítettek, 25-en pedig mindvégig kitartottak önkéntesként. Közülük 3-an maguk is érintettek az SM-ben, ők sorstársaiknak segítettek. Az önkéntesektől a modellszakasz végéig 19 SM beteg kapott rendszeres otthoni segítséget. A betegek igényei változóak voltak, de szinte mindegyikük vágyott arra, hogy beszélgethessen az önkéntessel. A legtöbben hasznát vették a segítségnek a házimunkában, bevásárlásban, igényelték a támogatást az ügyintézésben, kísérés, vagy szállítás formájában is. Volt, akinek az étkezés előkészítésében és lebonyolításában volt szüksége segítségre, vagy éppen a ház körüli munkában. “Az önkéntesség az Ökumenikus Segélyszervezet egyik legfontosabb alapértéke és erőforrása. A Segíts Másokon modellprogram is jól példázza, hogy ha összefogással megteremtődnek a megfelelő keretek, akkor a segíteni akarók, és a segítségre szorulók egymásra találása sokakat érintő társadalmi problémákra jelenthet megoldást." – mondja Gáncs Kristóf, a Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Békés megyében is folyamatosan zajlott az önkéntes segítő munka, 33 fő önkéntes, 11 településen, 16 SM-betegnek nyújtott segítséget. Békés megyében is hasonló segítségre szorultak a betegek, mint a fővárosban, de télen a tüzelő felvágásáben, behordásában, a hólapátolásban, tavasszal pedig a kerti munkákban (fametszés, veteményezés) is részt vállaltak az önkéntesek.

Az együttműködő felek a tanulságokat összesítő beszámolókon és elemzéseken dolgoznak, a modellprogram pedig folytatódik.

Jobb hozzáférés a cél

Az MSMBA létrejötte óta azért dolgozik, hogy az szélesebb hozzáférést érjen el a magyar SM-betegek számára a terápiákhoz, a rehabilitációhoz és minden olyan lehetőséghez, amely életüket segítheti – mondja Nadabánné Benyik Éva, a szervezet ügyvezető titkára, aki közel 23 éve küzd a betegséggel. “Az idei év nemcsak az önkéntes programmal jelent előrelépést a betegközösség számára, de hamarosan a rehabilitációban is bekövetkezhet a régóta várt fejlődés első nagy lépése".

Magyarországon az MSMBA tartja fenn az egyetlen, kifejezetten az SM betegek speciális igényeire szabott emeltszintű “Nappali Ellátó Intézetet", Nyíregyházán. Ennek bővítésére most egy EU-s pályázat keretén belül került sor, így a nappali ellátottak száma 45 főre bővülhetett. A végleges cél egy bentlakásos rehabilitációs intézet, melyet az ország bármely részéről ígénybe vehetnek az SM betegek.