• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szabad orvosválasztás, extra pénzért

Hírek Forrás: ESKI

Csehország: júniustól a beteg maga választhatja meg kezelőorvosát.

Csehországban e hónaptól törvény teszi lehetővé, hogy a betegek extra díj ellenében megválaszthassák kórházi kezelőorvosukat.
2012 júniusától néhány cseh kórház lehetővé teszi a betegei számára, hogy saját maguk válasszák meg szakorvosukat azzal a feltétellel, ha extra díjat fizetnek a szolgáltatásáért.

A jelenlegi törvény valójában a már elterjedt gyakorlatot legalizálja: a cseh páciensek évek óta hálapénz-borítékot csúsztatnak a kezelőorvosok zsebébe, hogy ezáltal biztosítsák a lehető legjobb kezelést saját maguk vagy hozzátartozóik számára. Akik meg tudják fizetni a legjobb ellátást, keresnek egy neves specialistát, és megfizetik a standardon felüli ellátást.

A cseh Egészségügyi Minisztérium úgy döntött, törvényessé teszi ezt a gyakorlatot, jogot biztosítva a pácienseknek arra, hogy megválasszák kezelőorvosukat egy adott összeg – 5-15 ezer cseh korona (58-174 ezer Ft) – ellenében. A pénzösszeg fele a kórházat illeti, a másik felét a szakorvos kapja meg. Az új törvény támogatói azzal érvelnek, hogy ezáltal az egészségügyi intézmények több pénzt tudnak modern technológiákra fordítani, és magukhoz tudják vonzani a legjobb specialistákat, akik tudják, hogy képességeiket megfelelően fogják javadalmazni az állami kórházakban. Ez egyben az orvosokat is motiválja szaktudásuk fejlesztésére.

A törvény ellenzői azonban attól tartanak, hogy az új rendszer azon betegek diszkriminációjához fog vezetni, akik nem tudják megfizetni a standard ellátáson felüli ellátást, és őket kevésbé tapasztalt vagy kevésbé tehetséges orvosok fogják kezelni. Lubos Olejar, a Cseh Betegszövetség elnöke sem tartja igazságosnak az új rendszert.

A kórházak elutasítják ezeket az ellenérveket, és hangsúlyozzák, hogy minden betegnek a lehető legjobb ellátást fogják nyújtani, a komplikált eseteket automatikusan a legtapasztaltabb orvosokhoz irányítják, a gazdagabb betegek pedig nem fognak előrébb kerülni a sorban.

Az Egészségügyi Minisztérium az egészségügyi intézményekre bízza annak eldöntését, hogy alkalmazzák-e az új rendszert. A prágai Vinohrady kórház az első nagy állami kórház, amely ezt a lehetőséget felajánlotta a betegeinek. Egyes kórházak időt akarnak nyerni, és először fel akarják mérni, hogy a páciensek részéről milyen igény van az új rendszer bevezetésére.(AZS)
Forrás: Selecting one’s surgeon is now possible for a set price.