• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Számít-e bármit is életed végén a méltóság?

Lapszemle 2022.04.14 Forrás: wmn.hu
Számít-e bármit is életed végén a méltóság?

Ezt az ellátási formát szinte kizárólag azok ismerik, akik kényszerűen belekerülnek abba az élethelyzetbe, amiben szükségük lesz rá.

Ha azt hiszitek, hogy gyógyíthatatlan beteget ápolni romantikus önfeláldozás, és kissé kellemetlen pelenkacsere, akkor tévedtek. Olyan szakfeladatokat látnak el ezek a speciális szakemberek, mint a gyógytornásztatás, katéterezés, infúzió bekötése és adagolása, különböző sebek ellátása, vagy a fájdalomcsillapítás. És hol látszanak ők a rendszerben? Természetesen sehol. Miért is kéne, hogy látszódjanak? Szentesi Éva írása a wmn.hu portálon. 

Az otthoni szakápolás és hospice-ellátás az egészségügy mostohagyereke. Bár ezek az ellátási formák az alapellátás részeként működnek, finanszírozás és bérek szempontjából gyakorlatilag közük nincs a többi egészségügyi ellátáshoz vagy a szakdolgozói bérekhez. Ha nem jön a régóta várt változás, ellátási katasztrófával kell szembe néznünk” – áll a Magyar Hospice Palliatív Egyesület közleményében. De mit is jelent pontosan ez a „mostohagyerekség”?

Ezt az ellátási formát szinte kizárólag azok ismerik, akik kényszerűen belekerülnek abba az élethelyzetbe, amiben szükségük lesz rá. Éppen ezért számít láthatatlan munkának, ahogy az ellátást végző szakemberek is ebbe a kategóriába sorolhatók.

A láthatatlanság miatt pedig az a veszély fenyegeti őket, hogy megszűnik ez a roppant fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen ellátás.

A hospice-ellátás és az otthoni szakápolás vizitdíjalapú, ami annyit tesz, hogy ez a terület nem kap egyéb juttatást, a vizitdíjak ráadásul 2017 óta nem változtak, tehát a költségnövekedést is figyelmen kívül hagyják immár öt éve. A szolgáltatóknak a 2017-es díjazásból, azaz napi 3000–4500 Ft-ból kell kigazdálkodnia a teljes működési költséget. Ebből elég könnyű kikövetkeztetni, mennyi jut egy szakápoló bérére. Ezek a szakápolók ráadásul nem részesülnek az egészségügyi dolgozók béremeléséből sem. 

További akut probléma, hogy szakemberek a (jelenleg is fennálló) járványhelyzet miatt nem a tényleges ellátási eset vagy ellátási nap után kapják a bérüket, hanem átlagfinanszírozás után, ennek összege pedig jelentősen alacsonyabb a teljesítményalapú finanszírozásnál, ami azt eredményezi, hogy kevesebb beteget tudnak ellátni, és várólisták alakulnak ki. Pedig egy súlyos betegnek nincs ideje várni.

Most képzeljük el, hogy haldoklik valamelyik szeretett hozzátartozónk, akinek a körülményei olyan szaktudást igényelnek, amit laikusként lehetetlen biztosítani. Pluszban még ott az érzelmi faktor: hogy az anyánk, apánk, férjünk, gyerekünk sebeit kell tisztítani, és nem tudunk hozzá ápolót hívni – egész egyszerűen azért, mert nincs. Mit éreznénk, ha el kellene végeznünk ezeket a feladatokat, és mit érezhet a szerettünk, aki hamarosan meg fog halni, de nem tudja ezt méltósággal megtenni? 

A teljes cikk a wmn.hu portálon olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink