Összesen 42 funkciót találtak, amely a szerotoninhoz köthető, s melyek nagy része a központi idegrendszerrel kapcsolatos, de mással is.
A Szenior Akadémia kilencedik évadának tizedik alkalmán dr. Bagdy György, a Gyógyszerhatástani Intézet egyetemi tanára tartott előadást A szerotonin mint gyógyszercélpont forradalma – „boldogsághomon”-e a szerotonin? címmel - foglalta össze az előadást az egyetemi portál.
Dr. Bagdy György előadásában áttekintette a szerotonin alvásban, szorongásban, depresszióban, migrénben, táplálékfelvételben, valamint az olyan témakörökben betöltött szerepét, mint örömforrás, jutalom és boldogság. Felidézte, hogy bár a szerotonin felfedezése mintegy száz évvel ezelőtt történt, de sokáig nem tudták a szakemberek tisztázni, hogy milyen funkciókban vesz részt, miért olyan sokban és miért van olyan sok különböző hatása. Olyan gyógyszereket, amelyek szelektíven a szerotoninra hatnak, csak azután tudtak kifejleszteni, hogy felismerték, nagyon sok, különböző receptorhoz kötődik ez a molekula. Összesen 42 funkciót találtak, amely a szerotoninhoz köthető, melyek nagy része a központi idegrendszerrel kapcsolatos, de szerepe van a gyomor- és bélrendszerben, a véralvadásban és az egyedfejlődésben is – ismertette dr. Bagdy György.
Bemutatta, hogy a szerotonin mindenhol megtalálható az agyban viszonylag nagy koncentrációban, és nincs olyan agyterület, ahol ne játszana valamilyen szerepet. Kitért a szerotoninreceptorok elhelyezkedésére, valamint azokra gyógyszerekre, amelyek ezekre a receptorokra hatnak. Dr. Bagdy György beszélt arról is, hogy tudjuk-e a táplálkozással befolyásolni agyunk szerotoninszintjét. Mint elmondta, a szerotonin előanyaga a triptofán, ebből az aminosavból keletkezik szerotonin a szervezetünkben. A szerotonin egyáltalán nem, a triptofán is csak korlátozott számban jut át a vér-agy gáton a nagy neutrális aminosavakkal (LNAA) együtt, emiatt a triprofán és az LNAA aránya is fontos. Ha ez az arány az étkezésnek köszönhetően magas, akkor az növeli a stresszel szembeni ellenállóképességet, javítja a hangulatot, és csökkenti az alvászavarokat is. Ha viszont alacsony, vagy a triptofánt kivonjuk a táplálékból, akkor az rontja a hangulatot és a depresszió kiújulásához vezethet – ismertette.