• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szükségletorientált a német kórházi reform

Hírek Forrás: eski.hu

A sürgősségi ellátásban részt vevő kórházaknak pótlólagos kifizetést nyújtanak; a minőség kritérium lesz.

2016. január 1-től lépett hatályba a kórházi reform, mely az ellátás minőségének javítására, ill. a fenntartható finanszírozás megteremtésére irányul, a szükségletorientált betegellátás optimalizálásán keresztül - olvasható az eski.hu portálon.

2016. január 1-től lépett hatályba a kórházi ellátás struktúrájáról szóló törvény Németországban.

Nemzetközi összehasonlításban Németország vezető helyen áll a lakosságszámra vetített kórházi ágyak számában. A lakosság közel 90 százaléka kevesebb, mint 20 perc alatt tud elérni egy általános kórházat. Ennek ellenére a kórházi kapacitások nem mindig és mindenhol igazodnak a szükségletekhez. Az átlagos ágykihasználtság 80 százalék alatti. Gondok vannak a kórházak pénzügyi helyzetével is, 2014-ben minden harmadik kórház veszteségesen gazdálkodott.

A kórházi reform célja az ellátás minőségének javítása, valamint a fenntartható finanszírozás garantálása, a szükségletorientált betegellátás optimalizálásán keresztül.

A reform tartalma:
- Az ambuláns sürgősségi ellátást átalakítják. A Pénztári Orvosok Szövetségének ügyelet biztosítása céljából szerződéses orvosi ügyeleti praxisokat kell kialakítaniuk a kórházakban/a kórházak mellett, amelyek első kapcsolatfelvételi pontként funkcionálnának, vagy a kórházak sürgősségi ambulanciáit kötnék össze közvetlenül az ügyelettel. A változtatásoknak megfelelően fogják átalakítani a finanszírozási szabályozásokat is.

- Azok a kórházak, amelyek a sürgősségi ellátásban részt vesznek, pótlólagos kifizetésben fognak részesülni a fenntartott sürgősségi struktúrának megfelelően. Pontosítani fogják az egyes feladatokért járó pótlólagos kifizetések keretfeltételeit.

- A DRG-finanszírozás terén a tartományi alapdíjak közelítése céljából 2016. január 1-től több tartományban is emelték az alapdíjakat.

- A kórházi tervezés és finanszírozás, valamint az ellátás minősége kapcsolatának megerősítését, néhány területen kiegészítő vagy csökkentett finanszírozás nyújtását tervezik a magas, illetve alacsony minőséghez kapcsolódóan. Az ellátás minősége a jövőben kritériumként fog szerepelni a kórháztervezésben, és megerősítik a Gemeinsame Bundesausschuss (Szövetségi Közös Bizottság) által hozott minőségfejlesztési irányelvek kötelező erejét.

- A tartományok elégtelen beruházás finanszírozásának ellensúlyozására a kormány egy szövetségi szintű strukturális alapot hoz létre. Az alapból azok a kórházi ellátás fejlesztésére irányuló tervek (pl. palliatív osztályok létrehozása) részesülhetnének pénzügyi támogatásban, amelyek esetében az érintett tartomány is egyenlő mértékű finanszírozást vállal.

- A reform 660 millió eurós programot tartalmaz a kórházban foglalkoztatott ápolók számának növelésére 2016-2018 között. 2019-től ezt az összeget évi 330 millió euróval egészítik ki.

- A meglévő higiénés programot kiterjesztik, több higiénés szakembert fognak képezni és alkalmazni. A programot a jövőben kiterjesztik a fertőző betegségek területén történő továbbképzésre is.

- Azok a betegek, akik egy hosszabb kórházi tartózkodás vagy egy ambuláns műtétet követően továbbra is átmeneti ápolásra szorulnak (nem kórházban), a jövőben ún. rövid távú ápolási támogatást vehetnek igénybe a kötelező egészségbiztosítás keretén belül.

- A német szövetségi kormány becslése szerint a reform 2016-ban mintegy 0,9 milliárd euró, 2017-ben 1,9 milliárd euró, 2018-ban 2,2 milliárd euró, 2019-ben 2,4 milliárd euro, 2020-ban pedig 2,5 milliárd euró összegű pluszkiadást jelent majd, amelynek 90 százalékát a kötelező egészségbiztosításból fogják fedezni.