• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tanácsok a rákkeltőmentes grillezéshez

Hírek Forrás: MTI

Érdemes változtatni azon, hogy mit sütögetünk a szabadban, és hogyan.

Néhány egyszerű változtatással megoldható, hogy a nyári esték grillpartijain elkészített és elfogyasztott ételek kevesebb olyan anyagot tartalmazzanak, amelyekről már kiderült, hogy növelik a rák kialakulásának kockázatát - idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com) egy amerikai szakértő tanácsait.

Alice Bander, az Amerikai Rákkutató Intézet munkatársa szerint érdemes változtatni azon, hogy mit sütögetünk a szabadban, és azon is, hogy miként tesszük ezt. A nagy adag vörös húsok, a feldolgozott hústermékek és a túlpörkölt, megégett étel egészségügyi kockázatot hordoz hosszabb távon. Ahol a hús megszenesedik a grillen, ott heterociklikus aminok (HCA vegyületek) és policiklusos aromás szénhidrogének (PAH vegyületek) képződnek, amelyekről már több tanulmány kimutatta, hogy rákkeltő hatásúak.

Bander az alábbi változtatásokat javasolja a biztonságosabb grillezés érdekében:
- Kevesebb vörös hús kerüljön a rácsra, viszont jóval több színes zöldség és gyümölcs, amelyekkel értékes fitovegyületeket veszünk magunkhoz, ezek a természetes növényi összetevők ugyanis védő hatásúak a rák ellen. Érdemes kipróbálni a spárga, hagyma, gomba, cukkini, padlizsán vagy a kukorica grillezett változatát. A gyümölcsöket bekenhetjük vékonyan növényi olajjal, mielőtt a grillrácsra tesszük, a legjobb állag eléréséért pedig kissé éretlen vagy közepesen érett állapotban lévőket válasszunk!
- A vörös húsok egy részét érdemes kiváltanunk fehér húsokkal (például csirkével) és hallal.
- Az előpácolt húsokban kevesebb HCA vegyület keletkezik sütéskor, ezért érdemes legalább 30 percig citromlében vagy fűszerezett ecetben pácolni a szeleteket.
- Ha részlegesen előpároljuk a húst, akkor kevesebb ideig tesszük ki a grillezés alatt olyan magas hőmérsékletnek, amelyen a káros anyagok keletkeznek. Ezt a műveletet azonban közvetlenül a grillen való sütés előtt kell elvégezni, a hús nem állhat hosszabb ideig az előpárolás és a sütés között.
- Kisebb lángon, lassan is megsül a hús. Így kevesebb HCA és PAH vegyület keletkezik, ezért szánjunk inkább hosszabb időt a grillezésre!
A húsok előkészítésekor a zsírdarabokat nemcsak kalóriatartalmuk miatt érdemes eltávolítani, hanem azért is, mert a tűzbe csöpögve a láng fellobbanását okozza, amely így túlságosan megpörköli a húst. A mindezek ellenére megégett, egészségre káros anyagokat tartalmazó darabokat késsel távolíthatjuk el a hússzeletről.