• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Téli Sportágválasztó a Városligetben

Hírek Forrás: MTI - Weborvos

Számos téli sport mellett, sok magyar sztársportolóval is megismerkedhetnek a látogatók a vasárnapi rendezvényen.

Vasárnap rendezi meg a "Téli Sportágválasztó - Mozogj télen is!" elnevezésű eseményt a Városligeti Műjégpályán a rendezvény szervezőirodája az Országos Egészségfejlesztési Intézettel közösen. A vasárnapi ingyenes rendezvénnyel a szervezők szeretnék bebizonyítani, hogy a tél sem lehet mentség a lustaságra. Egy friss OECD felmérés szerint ugyanis a közösség 30 európai tagállama közül Magyarországon a legmagasabb az elhízottak aránya.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának képviseletében Bordács Miklós elmondta, hogy az intézet kiemelt céljának tekinti a mozgás, így a téli sportolás népszerűsítését is. A magyaroknak ugyanis csupán 13 százaléka mozog hetente legalább háromszor. Pedig a rendszeres mozgásnak számtalan egészségvédő hatása van. Aki fizikailag aktív, máris jelentősen csökkentette az infarktus, a cukorbetegség, a depresszió vagy éppen a mellrák kockázatát.

A vasárnapi rendezvényen a műjégpálya elkerített, 2000 négyzetméteres jégfelületén és a mögötte elhelyezkedő gyakorló jégpályán 16 mozgásformát lehet kipróbálni: lesz a korcsolyasportok mellett jégkorong, curling, bandy (jéglabda), bob, zánkó, szkeleton és jégvitorlázás is. Emellett a jégpályák mögött 10 ezer négyzetméteres betonozott felületen műanyag-pályákat telepítenek, ezeken a sízéssel, a hódeszkázással, a sífutással, a sílövészettel és a kutyaszánhúzással ismerkedhetnek az érdeklődők, s a világon elsőként bemutatkozik jégkorfball is.

A sportágak tesztelésében sportszakemberek és edzők segítik a látogatókat, az eseményen neves sportszemélyiségekkel is együtt lehet majd sportolni, így például Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázóval, Engi Klára világ- és Európa-bajnoki negyedik jégtáncossal, Szuper Levente jégkorongkapussal, vagy Pulai Imre olimpiai bajnok kenussal, jelenlegi szánkóssal. Utóbbi elmondta, a nyári sportágválasztóval ellentétben olyan bobot hoz, amelyen nem kerekek, hanem korcsolya lesz.

Egy sátorba kitelepül a kajak-kenu szövetség is ergométerrel és olyan klasszis versenyzőkkel, mint Paksy Tímea, Szabó Szilvia, Hüttner Csaba és Csabai Edvin.

A Téli Sportágválasztó csatlakozott a nemzetközi World Snow Day elnevezésű kampányhoz, amelyre a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) égisze alatt negyedszer kerül sor. Ennek keretében idén a világ csaknem 40 országában lehet egyszerre kipróbálni a téli sportokat.

A rendezvényre - amely 10 órától 20 óráig tart - a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az előzetes regisztrációk alapján 8-10 ezer résztvevővel számolnak.