• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tizennégy új kutatócsoport Lendületben

Hírek Forrás: MTI

Öt kutatóorvos, három kémikus, két fizikus, két közgazdász, egy matematikus és egy biológus nyert.

Idén 14 fiatal tudós alakíthat önálló kutatócsoportot akadémiai kutatóközpontokban, -intézetekben és hazai egyetemeken a Lendület-program keretében. A nyertes kutatók kedden vették át az elismerő okleveleket a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) Budapesten. A 105 pályázatból kiválasztott 14 nyertes között öt kutatóorvos, három kémikus, két fizikus, két közgazdász, egy matematikus és egy biológus van - mondta Pálinkás József, az MTA elnöke a keddi eredményhirdetésen.

Az első évre biztosított, összesen 633,7 millió forintos akadémiai támogatásból nyolcan az MTA valamely kutatóközpontjában vagy kutatóintézetében, hatan pedig hazai egyetemen folytatják kutatásaikat.

A zsűri döntése alapján idén Szegedy Balázs matematikus, Mócsai Attila kutatóorvos, Kele Péter, Kállay Mihály és Gyurcsányi E. Róbert kémikus, Katona István neurobiológus, Reményi Attila biológus, Vankó György fizikus, Patócs Attila Balázs orvos, Berényi Antal neurofiziológus, Varga Dezső fizikus, Maurovich-Horvát Pál kardiológus szakorvos, valamint Muraközy Balázs és Varju Márton közgazdász folytathatja kutatásait a Lendület-program támogatásával.

Az akadémia elnöke által 2009-ben kezdeményezett kiválósági programban az új nyertesekkel együtt immár 79 kiemelkedő tudós folytathat nemzetközileg is elismert kutatásokat az összesen mintegy 3 milliárd forintos pályázati forrásból.

A Lendület-program olyan pályázati modell, amely a kutatói életpályát, a kutatóműhelyek kialakítását, a nemzetközileg is versenyképes kutatási témák kiválasztását és összekapcsolását, valamint a befogadó kutatóintézeti környezet fejlesztését hozza lendületbe. A program az elmúlt évek alatt a biztos eredményeket hozó kutatások megvalósításának, illetve a versenyképes, fenntartható kutatástámogatásnak nemzetközileg is elismert modelljévé vált.

A 2013-as felhívásra két kategóriában - önálló kutatói pályát kezdők, illetve sikeres önálló kutató pályát folytatók - pályázhattak a tudósok. A Lendület-programra benyújtott pályázatok értékelésének első fordulójában több mint kétszáz bíráló közreműködésével minden pályázatról legalább három bírálat készült. A második fordulóban a három tudományterületi szekció rangsorolta a pályázatokat, végül 28 tagú zsűri döntött a nyertesekről.

A Semmelweis Egyetem nyertes kutatóiról itt olvashat