• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több raklap ásványvizet vont ki a hatóság

Hírek Forrás: kormány.hu

A Saguaro Pannon-Aqua és az S–Budget ásványvízek coliform baktériummal szennyezettek.

Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a csányi székhelyű AQUE-PET Kft. palackozó üzem ellen, mivel mikrobiológiai szennyezettséget állapított meg több raklapnyi ásványvíznél.  A Kft. működését a hatóság tavaly szeptemberben hasonló okok miatt egyszer már felfüggesztette, de újra indulhatott az üzem, mivel a cég kijavította a hibáit.

A hatóság a decemberi utóellenőrzésen megállapította, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S–Budget széndioxiddal dúsított természetes ásványvíz coliform baktériummal szennyezett. Mivel az ásványvizek nem tartalmazhatnak coliform baktériumot, a 75 és a 211 raklapnyi ásványvíz forgalmazását a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta, és elrendelte a forgalomból történő kivonását, illetve kötelezte az üzemet a termék visszahívására. Egy-egy raklap 384 palack ásványvizet tartalmaz.

A hatóság továbbra is a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva, a jogszabályban meghatározott módon folytatja a teljes élelmiszerlánc ellenőrzését.

A jogsértés lista itt olvasható.

A Spar zárolta és visszavonta az Aqua-Pettől származó készleteit
Az Aqua-Pet Kft. által gyártott ásványvíz-készleteket a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. zárolta és a hálózat üzleteiből azonnali hatállyal visszavonta - tájékoztatta a társaság szerdán az MTI-t. A Spar közölte, hogy az ügyről sem a szállítónál vizsgálatot végző hatóságtól, sem a víz szállítójától semmilyen hivatalos értesítést nem kapott, ennek ellenére a sajtóhír alapján a cég megtette a szükségesnek ítélt intézkedéseket.
A társaság a gyártótól származó - hírekben megnevezett palackos terméket - kedden független laboratóriumi bevizsgálásra küldi, mely vizsgálat eredményének megismeréséig a terméket a Spar nem forgalmazza. Emellett a termék szállítójától azonnali magyarázatot kért a cég az üggyel kapcsolatban.

A szállító nyilatkozata az alábbiakat tartalmazza: "kijelentjük, hogy a Spar Magyarország részére a Pannon Aqua Zrt által beszállított egyetlen ásványvíz termék sem tartalmaz coliform baktérium szennyeződést, sem más mikrobiológiai szennyeződést. Ez vonatkozik a 2012. 12. 06-i minőség megőrzési idejű, 2 literes dús termékekre is, amelyet igazolni tudunk a hatóság által vett minták akkreditált mérési eredményeivel is..." A fenti nyilatkozatot alátámasztó mérési eredmények jegyzőkönyveit a Sparnak is megküldték. A szállító arról is tájékoztatta a Spart, hogy az ügyre vonatkozó hatósági határozatot megfellebbezte, kérve a forgalomból való kivonás felfüggesztését.

A Spar további tárgyalásokat folytat a termék szállítójával a helyzet tisztázása érdekében - áll a közleményben.