Az utóbbi másfél héten összesen 1038 élelmiszer-előállító és kereskedelmi egységet vizsgáltak az állat-egészségügyi szakemberek.
Süth Miklós országos főállatorvos elmondta, elsődlegesen a friss, a nyers, a fűszeres és a darált húsokat, a leggyakrabban vásárolt trappista sajtot, a jégkrémeket és a söröket ellenőrzik munkatársaik az előállítóknál, vagyis a feldolgozóknál, illetve a forgalmazóknál, egyebek mellett a nagy áruházláncoknál.
A 766 ellenőrzött élelmiszer tételből 154 esetben emeltek kifogást és 66 tételt, mintegy 1731 kiló élelmiszert kellett kivonni a forgalomból. Békés megyében, három cégnél 405 kiló húst foglaltak le az állat-egészségügyi hatóságok. A három lefoglalt tétel esetében a hús befülledt, felületi szennyeződést állapítottak meg a szakemberek, valamint az érintettek nem tudták igazolni a szállítmányok eredetét. A nyomon követhetőséggel, az eredetigazolással sok esetben gond volt az iratok hiányosságai miatt. Az állat-egészségügyi hatóságok vizsgálták a minőségmegőrzés és a fogyaszthatóság idejét feltüntető jelzéseket, információkat is.