• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tömegbaleset: három halott, 30 sérült

Hírek Forrás: MTI

A baleset három halálos áldozata mellett 30 ember, köztük 4 gyerek sérült meg. (frissített)

Az M5-ös autópályán péntek kora reggel történt tömegbaleset három halálos áldozata mellett 30 ember, köztük 4 gyerek sérült meg - közölte az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI-vel. A katasztrófavédelem Pest megyei szóvivőjének tájékoztatása szerint egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó karambolozott Spitz Alexandra elmondta, hogy a mikrobuszokban ülők közül hármat és a kamion sofőrjét a Dabasról és Budapestről kiérkező tűzoltóknak ki kellett vágniuk a járművekből.

Három román állampolgár halt meg
A román külügyminisztérium azt közölte, hogy három román állampolgár vesztette életét és 18 megsérült a magyarországi M5-ös autópályán péntek hajnalban történt balesetben. Victor Ponta román miniszterelnök bejelentette, hogy egy kórházi felszereléssel ellátott katonai gép indul orvoscsoporttal kora délután Budapestre, hogy segítséget nyújtsanak a kórházakban ápolt romániai sérültek ellátásában, és lehetővé tegyék hazaszállításukat. A balesetben érintett, román állampolgárokat szállító kisbusz tulajdonosa a sofőrtől telefonon szerzett információkra hivatkozva a román hírtelevízióknak azt mondta: az autópályán kialakult torlódás miatt a kisbusz megállt, majd néhány másodperc múlva egy hátulról nagy sebességgel érkező bolgár kamion rohant bele a kocsisorba.

OMSZ: tizenheten súlyos megsérültek
Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a riasztás után három mentőhelikoptert, egy speciális tömegbaleseti egységet, egy gyermekrohamkocsit és 15 mentőkocsit indítottak a helyszínre, további mentőkre nem volt szükség, a harmadik helikoptert vissza is hívták.

A balesetben három felnőtt a helyszínen meghalt, 17 súlyosan megsérült. További 13 ember, köztük négy gyerek könnyebb sérüléseket szenvedett pontosította a korábbi értesüléseket. A sérülteket jellemzően végtagtöréssel, fej-, mellkasi és hasi sérülésekkel vitték a fővárosi Merényi Gusztáv Kórházba, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe (OBSI), a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába (a korábbi Honvédkórházba), valamint a ceglédi kórházba.

Kórházak: több sérült életveszélyes állapotban van
Két nő továbbra is életveszélyes állapotban van a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában ápolt négy sérült közül mondta kora délután Zsiros Lajos ezredes, a központ orvos igazgatója az MTI-nek a kórházban. A két nő túl van a stabilizációs műtéteken, jelenleg az intenzív osztályokon kezelik őket, hasi, illetve lábszárműtéteket hajtottak végre rajtuk, és biztosították a légzésüket, de nincsenek túl az életveszélyen. Az orvos igazgató hozzátette: legalább két hétbe telik, amíg a két nő szállítható állapotba kerül. A másik két sérültről Zsiros Lajos azt mondta: egyikük könnyű, másikuk súlyos sérüléseket szenvedett, de ők a megfigyelésen kívül nem igényelnek egyéb beavatkozást, "elméletben szállítható állapotban vannak".

Egy ember állapota válságos azok közül a sérültek közül, akiket a kora reggel történt tömegbalesetet helyszínéről vittek be a budapesti Merényi Gusztáv Kórházba. Dévay Katalin ügyeletvezető főorvos az MTI-nek azt mondta: tizenegy sérült került az intézménybe. Egyikük állapota válságos, öt sérülté pedig súlyos, életveszélyes. A sérültek elsősorban csonttöréseket, gerinc- és hasi sérüléseket szenvedtek. A betegek többsége külföldi. Hat román, két német, valamint egy-egy bolgár, szerb és magyar állampolgárt ápolnak az intézményben - közölte az ügyeletvezető.

A baleset helyszínéről tíz sérültet - hat felnőttet és négy gyereket - a budapesti Péterfy Sándor utcai baleseti központba szállítottak - tájékoztatta az intézmény az MTI-t. Tóth Ferenc, a Péterfy utcai baleseti központ intézetvezető főorvosa az MTI-nek elmondta: a gyerekek között van, aki már átesett a műtéten, mások még előtte állnak. Két gyereket ápolnak az intenzív osztályon. A négy felnőtt közül kettőt vettek fel az intézménybe, két sérültet a vizsgálat után elengedtek.

A sérültek jellemzően csonttöréseket, koponya és hasi sérüléseket szenvedtek - sorolta a főorvos. A tíz beteg közül hét külföldi (három gyerek és négy felnőtt), de az állampolgárságukról egyelőre nem tudott tájékoztatást adni a főorvos. Annyit elmondott, hogy van közöttük román állampolgár is. Pontosabb tájékoztatást a kora esti órákra ígért az intézményvezető.

Szalisznyó Ilona, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház kommunikációs vezetője arról tájékoztatott, hogy hozzájuk hat embert vitt a mentőszolgálat, három román állampolgárt és három kurd nemzetiségűt. A sérültek között három felnőtt van, kettőnek súlyos a sérülése: mindketten lábszártörést szenvedtek, egyiküket műtik. Egy embert megfigyelésre a kórházban tartanak gerinczúzódás miatt, három 18 évesnél fiatalabb sérültet pedig ambulánsan látnak el.

Húszan érkeztek a Gyálon kialakított krízisközpontba
Húsz ember érkezett az M5-ös autópályán kora reggel történt tömegkarambol helyszínéről a gyáli közösségi házba, az ott kialakított krízisközpontban most tekintik át a további teendőket – közölte a Gyáli Járási Hivatal vezetője péntek délben az MTI–vel.
Babák László tájékoztatása szerint a balesetben érintettek - a tömegkarambolt sértetlenül átvészelők - közül román, moldovai és orosz állampolgárokat vittek a közösségi házba, ahol egyelőre kávéval és vízzel kínálták őket, illetve tisztálkodásra is van lehetőségük.

A hivatalvezető úgy tudja, hogy több ember érkezése már nem várható, ám a húsz rászorulóból valószínűleg öten – hatan éjszakára is maradnak. A végleges létszámtól függően a város egy másik intézményében oldják majd meg az elszállásolásukat. Természetesen a hosszabb időre segítségre szorulók meleg ételt is kapnak – tette hozzá Babák László.

A Pest megyei kormányhivatal délelőtt közleményben tudatta az MTI–vel, hogy Tarnai Richárd megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke azonnali intézkedéseket hozott az M5-ös autópályán történt tömegbalesetben érintettek megsegítésére. A kocsisorban rekedt embereknek ásványvizet osztanak, azoknak pedig, akik nem tudják folytatni az útjukat – például azért, mert a balesetben roncsolódott az autójuk – a gyáli közösségi házban alakítottak ki pihenőhelyeket.

A GYEMSZI közleménye az ellátásról