• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Túlhajszoltságból lesz egyre több munkabaleset

Hírek Forrás: MTI

Tanácsadást indít a munkahelyi balesetben érintett munkavállalóknak a Munkástanácsok.

Ingyenes jogi tanácsadást indít a munkavállalóknak a Munkástanácsok Országos Szövetsége, munkahelyi baleset és foglalkoztatással összefüggő betegség témában személyesen hetente egyszer, illetve elektronikusan folyamatosan lehet a szövetséghez fordulni - jelentette be Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) elnöke hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elmondta: a szakszervezeti szövetség a szolgáltatással a munkavállalók kiszolgáltatottságán kíván enyhíteni. Tapasztalatuk szerint a munkavállalók többsége nem ismeri, így nem is él a jog adta kártérítési lehetőséggel munkahelyi balesetek vagy foglalkoztatási betegségek esetén. A tanácsadás mellett a szövetség segíti a perképviselet ellátását is - közölte Palkovics Imre. Kiemelte, aggasztónak tartják a munkabalesetek számának alakulását, amely szerinte összefügg a dolgozók túlhajszoltságával is.

A MOSZ elnöke felidézte, hogy Magyarországon 2015-ben 20 088 három napon túl gyógyuló munkabaleset történt, amely 84 halálos áldozatot is követelt, ezen kívül a 2015. évi 77 bányászati munkabalesetből 2 volt halálos, így összesen 21 165 munkabalesetet és 86 halálos munkabalesetet regisztráltak a munkavédelmi hatóságok.

A legtöbb munkahelyi baleset a feldolgozóipar, a szállítás, a raktározás és a kereskedelem területén történik, az okok közt leggyakoribb a mechanikai veszélyforrások elleni biztonsági berendezések hiánya, működésképtelensége, az egyéni védőeszközök hiánya, viselésének elmulasztása - mondta Palkovics Imre.

Megjegyezte: nehezíti a helyzet objektív áttekintését, hogy a munkahelyen bekövetkezett 3 napot meghaladó keresőképtelenséget eredményező munkabalesetek egy részét a munkáltatók nem jelentik be a szankciók elkerülésére miatt.

Ivanov Gábor ügyvéd a sajtótájékoztatón elmondta, sok baleset láthatatlan marad, mert az esetekről nem vesznek fel jegyzőkönyvet.

Az új szolgáltatásról közölte, a szakszervezethez forduló munkavállalók esetét elemzik, rövid időn belül válaszolnak a jogi lehetőségekről, igény esetén pedig a szakszervezet segítségével képviselik a munkavállaló érdekeit.

Legolvasottabb cikkeink