• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

UEMO – a Háziorvosok Európai Uniója

Hírek Forrás: Weborvos

Az UEMO 2011-2014 Magyar Elnökségének legnagyobb kihívásai - tanácskozás a lehetőségekről.

AZ UEMO az Európai Unió majd 500.000 háziorvost képviselő szakma-politikai egyesülete. 24 tagország háziorvosokat reprezentáló nemzeti egyesülete alapította a Brüsszelben bejegyzett civil szervezetet. Az UEMO nyílvános közgyűlését idén Budapesten tartja, június 3-án, a Hotel Intercontinentalban. (A program)

Orvoshiány, az utánpótlás kérdéseinek megoldása
Az elöregedés, a fiatal háziorvosok hiánya nem csak hazánkban probléma, több ország küszködik a szakmát érintő orvoshiánnyal, amelyet időszakosan tud csak pótolni a többi országból érkező „utánpótlás". A hosszú távú megoldás várat magára. Az EU vezetés szándéka, amelyre külföldön látunk példát, az úgynevezett „task shifting" azaz az orvosi tevékenység szakdolgozók által történő végzése. A betegek biztonsága érdekében, az orvosi szakma szerint, ez csupán feladat delegálás formájában képzelhető el, nem orvosi kompetenciák átadásával. A diagnosztikai feladatok és terápiás beavatkozások orvosi tevékenységek. Pl. az adminisztratív feladatok ellátásával, az egészséges életmód tanácsadással eltöltött idő alól mentesülve az orvosi tevékenységre több idő juthatna. EU szinten szükséges felmérni az valós/illetve ebben az értelembe vett relatív orvos-/háziorvos-hiány mértékét.

A háziorvos szakorvosként való elismertetése EU szinten
Az UEMO magyar elnökségének céljai közzé tartozik a háziorvosi szakma presztízsének emelése nem csak hazánkban, hanem az EU országaiban is, többek között a háziorvosi szakképesítés elismerése/elismertetése EU szinten. Jelenleg olyan országokban, mint az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Ausztriában a háziorvos nem rendelkezik szakképesítéssel.

A betegeink esélyegyenlőségének megteremtését szeretnénk elősegíteni. AZ UEMO együttműködni kíván az EU egészségügyi kormányzattal abban, hogy a háziorvos, a gyakran emlegetett kapuőr szerepéből olyan szabályozási feltételek mellett dolgozhasson, amelyek kapuőr helyett, betegút menedzserként betöltött feladatok ellátását teszik lehetővé. A jelenlegi szabályozás inkább a betegforgalom fékezését szolgálják, mintsem a beteg egészség-szükségleteinek kielégítését célzó kivizsgálás-menedzsmentet a háziorvos részéről (pl. korlátozott beutalási szabályok) valamint a terápiás beavatkozások elvégzését, megszervezését. - áll a tanácskozást bemutató sajtóközleményben.