• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Új digitális és műtéti technikák a Heim Pál Gyermekkórházban

Egészségpolitika 2022.09.29 Forrás: Weborvos
Új digitális és műtéti technikák a Heim Pál Gyermekkórházban

Elsőként honosítanak meg két új, innovatív eljárást és egy ultraalacsony RTG-sugárzással működő EOS 3D-s testszkennerhez jutnak uniós támogatással.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Magyarországon elsőként honosít meg két új, innovatív eljárást a hazai gyermekgyógyításban, valamint a meglévő röntgen diagnosztikai hátterét új technológiával, egy ultraalacsony RTG-sugárzással működő EOS 3D-s testszkennerrel egészítette ki. A projekt az Európai Unió 1,298 milliárd forint, vissza nem térítendő támogatásával valósul meg, tudatta az intézmény közleményében.  

Az EOSedge ultraalacsony dózisú teljes test-szkenner, a teljes testet két irányban szimultán leképező röntgenkészülék, mely az első ilyen típusú eszköz Magyarországon. A szinte sugárterhelés nélkül működő EOS új radiológiai diagnosztikai lehetőséget jelent a gyermekgyógyászatban hazánkban, ahol gyakran van szükség röntgen-vizsgálatra, amely sok esetben a test nagyobb területére is kiterjed. Ezzel a berendezéssel ki tudnak váltani CT vizsgálatokat és a hagyományos felvételi technikával, nehezen elvégezhető fel- vételeket. Naponta akár 150 beteg vizsgálatára is képes és a komplex vizsgálatokkal is kevesebb, mint 4 perc alatt végez. Egyidejűleg készít frontális és oldalirányú teljestest felvételeket, átlagos felnőtteknél kevesebb, mint 20 másodperc, gyermekeknél kevesebb, mint 15 másodperc alatt. A teljes csont- rendszert érintő betegségek esetében is kiemelt fontosságú, előnyei már nélkülözhetetlenek a gyermekgyógyászat, a sürgősségi betegellátás, és az onkológia mindennapi klinikai gyakorlatában is. 1:1 méretarányú, 2D/3D képek rögzítése néhány másodperc alatt történik meg - illesztés nélkül - amelyek aztán segítik a megfelelő információkon alapuló diagnosztizálást és a 3D sebészi tervezést. Ennek köszönhetően a sürgősségi radiológiában nyújtanak azonnali segítséget bizonyos kóros állapotok kizárásában. Az EOS lehetővé teszi az új módszerekkel gyógyított gyermekek preoperatív diagnosztikáját, személyre szabott műtéti tervezését és rehabilitációs nyomon követését. 

Számítógép vezérelt eszközökkel a bénult gyermekek mozgásrehabilitációját fejlesztik: a számítógépes elemző-visszacsatoló rendszer teljesen új módszer a mozgásfejlesztésben. A cseh katonai rehabilitációs központban a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet ortopéd szakorvosai és gyógytornászai egy olyan, a virtuális valóság eszközeit is alkalmazó számítógépes rendszer alkalmazását tanulták meg, amivel a mozgásképtelen gyerekeket egyénre szabott módon, a számítógép segítségével és folyamatos megfigyelése mellett kezelhetik. A berendezés figyeli, értékeli, s visszajelzéseivel segíti a beteg mozgását. Ennek révén javítja az idegi funkciókat, az izomcsoportok működésének összhangját, valamint az egyes testrészek helyzetének érzékelését. A gyermekek a mozgással kapcsolatos információkat nem tudják visszajelezni. Az intelligens rendszer egyedülállóan a gyermek helyett is jelzi az aktivitásokat és a visszajelző mechanizmusok személyre szabják a programot. A gyakorlatok a feladatok egymásra épülő rendszereként adagolják a fejlesztő feladatokat. A rendszerben a tehermentesítés és felfüggesztés lehetősége fokozza a gyermekek biztonságát.

A gyermek fül-orr-gégészeti ellátásában új, navigációs rendszerrel asszisztált műtéti technikát honosítanak meg. A gyermekkori szövődményes középfülgyulladások olyan eseteiben, amikor nincs már lehetőség további hallócsont láncolati rekonstrukcióra, és ezzel hallásjavításra, valamint az állandó, gennyes fülfolyás megszüntetésére a cholesteatomás alapbetegség miatt, a sziklacsont részleges eltávolítására van szükség, elvégzését intraoperatív radiológiai navigációs rendszer segíti. Az eljárás és a navigációs technika a gyermekek kis testméretei és a speciális betegségcsoportok miatt kiemelt jelentőségűek.

A fejlesztés eredményeként, 2022. év végére már a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben a napi gyógyító munka részévé válnak az új digitális és műtéti technikák.

 

 

A projekt összértéke: 1,298 milliárd forint.

Eszközbeszerzések:

Sebészeti CO2 lézer készülék és tartozékai

Intraoperatív neuromonitor

Fülészeti fúró

Fül-orr-gégészeti kezelőegység és tartozékai

Sebészeti rádiófrekvenciás készülék és tartozékai fül-orr-gégészeti beavatkozásokhoz

Robomes ortopédiai mozgáselemző rendszer

ECMO fej, nyak, légúti kezelő berendezés és tartozékai

Komplex anyagvizsgáló LAN rendszer

Alacsony dózisú 2D/3D képalkotó rendszer (EOSedge)

Robot asszisztált ortopédiai rehabilitációs eszközrendszer

Fül-orr-gégészeti elektromágneses navigáció

Sebészeti mikroszkóp

Legolvasottabb cikkeink