• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új WHO stratégia a fiatalkori ivászat kezelésére

Hírek Forrás: MTI

A WHO adatai szerint az alkohol évente 2,3 millió idő előtti elhalálozást okoz, mely az összes halálozás 3,7 százaléka.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális stratégiát tervez, hogy felvegye a küzdelmet a fiatalok tivornyái és más, ártalmas alkoholfogyasztási szokások ellen, melyek évente 2,3 millió idő előtti halálért felelnek.

"Az alkohol ártalmas használata komoly közegészségügyi problémákat okoz" - mondta Ala Alwan, a WHO igazgatóhelyettese a WHO e héten megtartott közgyűlésén. Az egészségügyi miniszterek szerint a WHO káros alkoholhasználat elleni stratégiáját "minden rendelkezésre álló tényre és létező jó gyakorlatra kellene alapozni, figyelembe véve az eltérő nemzeti, vallási és kulturális környezetet".

"A lerészegedésig való ivászat és az alkalmankénti erős berúgás gyakori a kamaszok, valamint a fiatal felnőttek körében, és az alkohol negatív hatása erősebb mindkét nem fiataljai között" - mutattak rá a WHO illetékesei.

Az előtanulmány, melynek két éven belül kell elkészülnie, az államok számára ajánlott nemzeti intézkedéseket is tartalmazza majd. Ez vonatkozhat majd az alkoholos italok marketingjére, árképzésére és elosztására, valamint a közfigyelmet felkeltő kampányokra.

A WHO 2003-ban hozta tető alá az első globális, népegészségügyet érintő egyezményt, mely a dohányt vette célba a cigarettás dobozokon elhelyezett erőteljesebb figyelmeztetésen és a reklámozás, szponzorálás korlátozásán keresztül. Egy évvel később a növekvő mértékű elhízást okozó rossz étkezési szokások ellen hirdetett háborút.

Az alkohol évente 2,3 millió idő előtti elhalálozást okoz, mely az összes halálozás 3,7 százaléka a WHO adatai szerint. A túlzásba vitt italozással összefüggésbe hozhatók a közlekedési balesetek, öngyilkosságok, a bűnözés, az erőszak, a munkanélküliség és a rendszeres lógás is.

A dohány és a magas vérnyomás után az alkohol a harmadik a kockázati tényezők sorában, melyekkel a fejlett országokban élőknek szembe kell nézniük. Szív- és érrendszeri betegségekhez, májzsugorhoz és rákbetegség kifejlődéséhez vezethet az italozás.

Az elmúlt évtizedben megduplázódott az alkohollal összefüggő betegség miatt kórházba került emberek száma Angliában, mutatták ki csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok.
Franciaországban fontolgatják, hogy megtiltják a bárokban a "happy hours" szokását, amikor olcsóbban kínálják az alkoholt, valamint a tömény italok árusítását az éjszakai klubokban, hogy ezzel is segítsenek megfékezni a fiatalok nagy ivászatait.
Roselyne Bachelot-Narquin, francia egészségügyi miniszter kedden elmondta, hogy miközben tovább csökken az országban az alkoholfogyasztás, a veszélyes nagyivászatok szaporodnak.

Egészségügyi aktivisták üdvözölték, hogy a WHO élére állt az alkohol elleni küzdelemnek. Az Alkoholgyártók Globális Csoportja szerint a WHO döntése "kiegyensúlyozott és konstruktív". A csoport elkötelezte magát a WHO-val való együttműködés mellett a "felelőtlen és helytelen fogyasztás csökkentése érdekében".

Legolvasottabb cikkeink