• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ukrajna: támogatás a humanitárius katasztrófában

Hírek Forrás: MTI

Segélyszállítmányokkal és begadóhelyekkel segítenek úrrá lenni az esetleges humanitárius katasztrófán.

A Magyar Református Szeretetszolgálat felkészült arra, hogy egy esetleges ukrajnai humanitárius katasztrófa esetén a határon innen és túl is segítséget nyújthasson. A szeretetszolgálat MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írták: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság operatív törzsének koordinációjával hetek óta figyelemmel kísérik az Ukrajnában kialakult helyzetet.

Készülve arra, hogy esetleg sokan Magyarországon keresnek majd menedéket, felmérik a határ menti megyék református intézményi kapacitásait, hogy szükség esetén a lehető leggyorsabban és minél szélesebb körben tudjanak segítséget nyújtani a rászorulóknak. Emellett a szervezet segélyszállítmányok összeállításával készül egy esetleges humanitárius katasztrófa kezelésére.

A szeretetszolgálat folyamatosan egyeztet a kárpátaljai magyar református közösség vezetőivel, hogy amint szükséges, néhány órán belül intézkedhessenek. Jelenleg is Beregszászon és környékén tartózkodik és tájékozódik Pál Sándor, a református szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke, aki segélyszállítmányt vitt Kárpátaljára: élelmiszert, gyógyszert és a mindennapi életet segítő adományokat.

Egymillió forinttal segíti a sérültek ellátását a Baptista Szeretetszolgálat
Egymillió forintos egyházi támogatást visz magával Kijevbe a Baptista Szeretetszolgálat négyfős csapata, amely pénteken indult Ukrajnába.
A szeretetszolgálat MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint a pénzzel a sérültek ellátásában dolgozó baptisták munkáját segítik.

Az elmúlt napokban a kijevi ukrán baptisták templomaikat kórházként használják a sebesültek és betegek ellátására. Erre azért volt szükség, mert a sebesült tüntetők közül többen életüket féltve visszautasítják a kórházi kezelést az egyébként már amúgy is telített intézményekben, és máshol keresnek segítséget.

A szeretetszolgálat gyűjtést indított az ukrajnai áldozatok megsegítésére a 1355-ös adományvonalon. Egy hívással vagy egy SMS küldésével 300 forinttal lehet támogatni munkájukat, a szeretetszolgálat továbbá a 13555555-55555555-55555555-ös számlaszámon várja a felajánlásokat.

Támogatja az Ökumenikus Segélyszervezet programját a Külügyminisztérium
Kétmillió forinttal támogatja a Külügyminisztérium az Ökumenikus Segélyszervezet (ÖS) hét elején indított ukrajnai humanitárius segélyprogramját, a pénzt orvosi eszközökre fordítják. A segélyszervezet MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében felidézték, hogy a hét elején kiújult összecsapásokat követően Magyarországról elsőként ajánlottak fel humanitárius segítséget a sebesültek ellátásához, a kijevi Szent Mihály-székesegyháznak. A Majdan közelében található székesegyház, amelynek kolostora az összecsapások kezdetétől átmeneti kórházként működik, köszönettel fogadta a gyógyszerek és kötszerek vásárlásához nyújtott támogatást.

Az első, szerdán eljuttatott gyorssegély óta az ÖS folyamatosan egyeztet a székesegyház munkatársaival a szükségletekről. Ennek megfelelően a külügyi tárca által felajánlott keretből kórházi eszközök beszerzését kezdte meg a segélyszervezet ukrajnai irodája.
Az eszközöket a szükségletek függvényében a székesegyháznak, illetve további, a sérültek ápolását végző kijevi kórházak számára adja át a segélyszervezet.

Az ÖS egyúttal adománygyűjtést indított, hogy folytathassa tevékenységét. A 1353-as adományvonal hívásával 250 forinttal lehet támogatni a programot, a segélyszervezet emellett a www.segelyszervezet.hu oldalon és a 11705008-20464565-ös számlaszámon keresztül fogad felajánlásokat.

Legalább 77-en haltak meg az egészségügyi tárca szerint
Az ukrán egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a kijevi összecsapások kezdete, kedd óta összesen 77-en haltak meg a fővárosban. A tárca péntek reggeli összesítése szerint 577 sérülthöz hívtak mentőt, és 369 ember szorult kórházi ellátásra. Az elmúlt egy napban összességében a rendőrök és tüntetők közti összecsapások 132 sérültje szorult orvosi ellátásra, közülük 82 embert szállítottak kórházba - közölte a minisztérium sajtószolgálata.