• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Véget ért az egyik legnagyobb egészségügyi vásár, a MEDICA 2019

Hírek 2019.11.22 Forrás: Weborvos Szerző:
Véget ért az egyik legnagyobb egészségügyi vásár, a MEDICA 2019

A kiállítás látogatói az előzetes adatok szerint 170 országból érkeztek és számuk idén is meghaladta a 120 ezer főt.

Csütörtökön este bezárt a legnagyobb egészségügyi szakvásár a MEDICA 2019. A végleges adatok szerint 5.522 kiállító, 69 országból 114.876 m2 területen mutatkozott be a szakembereknek. A beszállítók párhuzamos kiállításán további 793 kiállító, 41 országból 13.244 m2 területen ajánlotta termékeit, szolgáltatásait. A résztvevő látogatók az előzetes adatok szerint 170 országból érkeztek és számuk idén is meghaladta a 120 ezer főt. A 35 bemutatkozó magyar vállalkozás 832 m2 területet bérelt.

A Medica négy napja nem volt elég arra, hogy a kiállítási terület mind a 18 csarnokában részletesen körül nézzen a látogató. A gyógyászat világfórumán bemutatták újdonságaikat valamint termék és szolgáltatási palettájukat mindazok, akiknek piac az egészségügy. Az áttekinthetőséget segítette, hogy a szervezők tematikusan helyezték el a kiállítókat az egyes csarnokokban. Az idén alkalmazott csoportosítás is átfogó képet adott a sokszínűségről. Kiállítottak:

·         a labortechnika, diagnosztika,

·         a fizioterápia és ortopédtechnika,

·         a kórházi eszközök, fogyóeszközök, textíliák,

·         a számítástechnikai- és kommunikációs rendszerek,

·         az elektrogyógyászat és orvostechnika,

·         a műtők berendezése és orvosi bútorok

gyártói, forgalmazói.

Érdekességként talán érdemes megemlíteni, hogy egy speciális túrát is szerveztek a szakújságírók részére, ezzel is segítve a hiteles tájékoztatást. Figyelemmel voltak arra is a szervezők, hogy a tájékoztatók is változó felkészültséggel érkeztek a rendezvényre. A túra kiválasztott állomásai, a közben bemutatott termékek mintegy indikátorai az egészségügyi technika és technológia fejlődésének. Az út állomásai voltak:

•       Gyógyítás zenével: Az interaktív hangpárna serkenti az érzékeket és szabályozza a stressz és az izgalom szintjét –ami az integrált mesterséges intelligencia alapján működik.

•       Bemutatták a virtuális valóság alkalmazását vezeték nélküli edzővel rehabilitációhoz, ami bénulás, spasticitás kezelésénél használható.

•       A megismert mandzsetta nélküli technológia a csukló folyamatos vizuális monitorozására alkalmas.

•       A kiállításon bemutatott otthoni gondozási robotok az idősek digitális társai lehetnek. Hasznosak a mindennapi életben, a gondozott saját otthonában képesek különféle egészségügyi szolgáltatások nyújtására.

•       Megmutatták az okos klipet az ing gallérján a hátfájás és a jobb testtartás biztosítása érdekében.

•       Megismerhető volt a speciális érrendszeri műtét, megbízható és pontos, autonóm, számítógéppel vezérelt katéter navigációval.

•       Sikere volt az újságírók és a látogatók körében is a speciális szörférzésnek. Ez egy fából készült kiegyensúlyozó táblát használ. Olyan, mint egy szörfdeszka és lehetővé teszi a mély izmok kihívást jelentő edzését.

•       Bemutatták a legkorszerűbb műtéti technikákat és az annál alkalmazott eszközöket is.

Az úttörő innovációk alakítják a holnap orvosi, gyógyászati fejlődését. Az idei MEDICA-n a látogatók megtudhatták, hogy ezek a példaértékű innovációk hogyan fognak működni most és a jövőben. Jelenleg egyértelmű fejlődés tapasztalható olyan digitális egészségügyi alkalmazások irányába, amelyek már nem alapulnak drága új hardverfejlesztéseken, hanem elsősorban szoftver-alapúak. Ez a fejlesztés általában a nagyvállalatok kezébe került, de van helye, szerepe a kisebbeknek is. Az induló vállalkozások szerte a világon megragadják a lehetőséget. Számukra a MEDICA most is – az elmúlt évekhez hasonlóan –fontos helyszínt jelent.Sokan keresték fel a MEDICA Start-up Parkot. Itt idén 18 országból 35 vállalkozás mutatkozhatott be.

Végül említést kell tenni a kísérő konferenciákról, szakmai fórumokról, megbeszélésekről is. Még a teljes felsorolásukra sem vállalkozhat az, aki nem erre összpontosított négy napon keresztül. Sokat lehetett megtudni például a mesterséges intelligencia használatáról és potenciális lehetőségeiről. Az egyértelműen nyilvánvaló lehetett mindenki számára, hogy nem a felkészült szakember helyett van erre szükség, hanem az emberi munka hatékonyságának, pontosságának növelése érdekében. Érdekes tanácskozást folytattak a kórházi szakemberek, a kórházvezetők, a sportegészségüggyel foglalkozók és még lehetne sokáig sorolni. Érdemes talán előjegyezni, hogy folytatása jövőre ugyanitt következik november 16-19 között.

Legolvasottabb cikkeink