• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Veszélyben az asztmás gyerekek a szmog miatt

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Fokozott veszélyben vannak az allergiás és asztmás gyerekek a szmogban.

A Svábhegyi Gyógyintézetben a szokásos betegforgalom drasztikus növekedését tapasztalták a héten. A „régi" kis betegek mellett egyre több olyan gyereknél jelentkeznek allergiás és asztmás tünetek, akiknél korábban soha nem voltak légzőszervi problémák. A légzőszervi betegségekre szakosodott intézménynél a napi betegszám duplázódására is fel vannak készülve az elkövetkezendő napokban.

A légköri szennyezést okozó, apró, fél-egy mikron nagyságú porszemcsék szinte akadály nélkül jutnak el a kisebb légutakba, ahol lerakódva akadályozzák az oxigén útját, ez pedig légszomjhoz vezet – magyarázza Dr. Bánfi Andrea, a Svábhegyi Gyógyintézet csecsemő- és gyermek-tüdőgyógyász szakorvosa. A porszemcsék a szem kötő-, és a légutak nyálkahártyáját is ingerlik, ami miatt allergiás tüneteket mutathatnak azok is, akik amúgy nem érzékenyek, vagyis könnyezhet a szemük, és köhögési rohamuk lehet. Különösen nagy veszélyben vannak az alacsony babakocsiban tolt csecsemők.

A légutakban lerakodott por és vegyi anyagok krónikus hörghurutot, légúti gyulladást okozhatnak, ami sok esetben évek múltán, felnőtt korban jelentkezik.

A legnagyobb gondot az allergiás és az asztmás gyerekeknek okoz a mostani helyzet, náluk a magas légköri porkoncentráció úgymond „provokálhatja" a légúti tüneteket. Dr. Bánfi Andrea ugyanakkor hangsúlyozza, hogy önmagában a szmog nem szokott asztmás rohamot kiváltani, legfeljebb köhögést, vagy zihálást, de a betegeknek mindenképpen ajánlatos magukkal vinni a rohamoldó, sürgősségi gyógyszereiket. Szmogban az asztmások nehezebben kapnak levegőt, normál mozgásnál is olyan tüneteik vannak, mintha futnának, vagy extra terhelés érné őket.

A szakember az egészséges és a beteg gyerekek számára is egyaránt azt tanácsolja, hogy bármennyire is a levegőre csábít a napsütés és a kellemes hőmérséklet, szabad levegőn ne végezzenek fizikai aktivitást, például ne sportoljanak a parkban, vagy kerüljék a forgalmas helyeket, így az ottani játszótereket is, inkább a magasabban fekvő helyeken tartózkodjanak.

A Svábhegyi Gyógyintézetnél felhívják a figyelmet arra, hogy mielőbb forduljanak szakorvoshoz azokkal a gyerekekkel, akiknél eddig nem jelentkeztek allergiás problémák, ám a szmog hatására megjelentek a jellemző tünetek. A betegség korai felismerése révén ugyanis megelőzhető az allergia súlyosbodása, illetve a kapcsolódó betegségek, így az asztma kialakulása. A gyors és szakszerű segítség az érintett gyerekek további életminőségét alapvetően meghatározhatja!

Vidéken is szmog van, de nem tudnak róla

Legolvasottabb cikkeink