• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vizsgálat a továbbküldött agyérbeteg ügyében

Hírek Forrás: MTI

Vizsgálat indult az idegtudományi intézetnél, mert pénzhiány miatt továbbküldtek egy beteget.

Az egészségügyért felelős államtitkárság kezdeményezésére az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) vizsgálatot indított az Országos Idegtudományi Intézetnél, amiért állítólag pénzhiányra hivatkozva nem vállalták el egy nő műtétjét, hanem továbbküldték egy másik kórházba.

A Kossuth Rádió hétfőn számolt be először arról, hogy az Országos Idegsebészeti Intézetben vérző agyértágulat miatt meg kellene műteni egy 32 éves nőt, de a kórház pénzhiány miatt nem tudta elvégezni az operációt.

"A szükséges, nagyon bonyolult és kockázatos műtét legalább 2-3 millió forintba kerül, a budapesti intézménynek azonban elfogyott az augusztusi kerete" - számolt be a Krónika. Ezért kerestek egy olyan intézményt, ahol elvállalják a műtétjét, végül kedden a miskolci megyei kórházba szállították át a beteget.

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója az MTI-nek kifejtette: a nőnek agyértágulata volt, és egy ér megrepedt. Ez folyamatos vérzést okoz, amely orrvérzésként jelenik meg, de a koponyán belüli elváltozás következménye. Ilyenkor az életmentő és állapotstabilizáló beavatkozás az, hogy kitamponálják a beteg orrát - mondta a Csiba Gábor, hangsúlyozva: ezt a fővárosi intézményben meg is tették, a nő korrekt ellátást kapott.

A főigazgató elmondta: a nő állapotának végleges megoldásához bonyolult és drága, speciális szaktudást és eszközöket igénylő műtétre van szükség. Miután megkeresték őket, úgy döntöttek, hogy a beteg érdekében átcsoportosítanak más területről.

Szerdán a kórház főigazgatója az MTI megkeresésére elmondta: a nő túl van a műtéten. A beavatkozás szövődménymentes volt, jelenleg megfigyelés alatt van, de ha állapota kielégítő lesz, hétfőn már el is hagyhatja a kórházat.

Az egészségügyi államtitkárság az MTI megkeresésére a jogszabályokra hivatkozva azt írta: az ellátás megtagadásának csak orvosi vagy technikai okai lehetnek, finanszírozásból adódóak nem. Emellett viszont "ha a beteg egészségi állapota által indokolt ellátást az egészségügyi szolgáltató nem tudja biztosítani, a beteget az esetleges sürgősségi ellátás után továbbküldi olyan szolgáltatóhoz, amely a befejezett ellátáshoz szükséges feltételekkel rendelkezik".

Tehát ha a sürgős, életmentő beavatkozáson a beteg túl van, de további ellátásra szorul, tovább lehet küldeni olyan helyre, ahol ennek feltételei biztosítottak.

Mint írták, az államtitkárság tájékozódott arról az esetről, hogy "a sajtóhírek szerint egy sürgősségi ellátást igénylő beteget fedezet híján nem operáltak meg az Országos Idegtudományi Intézetben", és azonnali vizsgálatot kezdeményeztek az OTH-nál.

"Az már most látható, hogy a sajtó nem a teljes információ ismeretében adott tájékoztatást az ügyről" - emelték ki.

Az MTI az ügyben az OTH-t is megkereste, és ott azt a választ adták: az OTH vizsgálatot indított az Országos Idegtudományi Intézetnél "az ellátás elutasításának, valamint az eset összes további körülményének kivizsgálása tárgyában".

Az ügy fejleményeiről az egészségügyi államtitkárság és az OTH a vizsgálat lezárása után nyilatkozik.

Az intézet nyilatkozata