• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

WHO-üzenet: Ellenőrizzétek vérnyomásotokat!

Hírek Forrás: MTI

A szívinfarktus, agyvérzés vagy veseleállás kockázatára figyelmeztetnek.

A magas vérnyomás okozta szívinfarktus, agyvérzés vagy veseleállás kockázata egészséges életmóddal jelentősen csökkenthető - jelentette ki Margaret Chan, a WHO igazgatója az egészség világnapjához kapcsolódóan. Az április 7-i világnap idei mottója: "Ellenőrizzétek várnyomásotokat!".

A krónikus magas vérnyomás csendes, láthatatlan gyilkos, mert gyakorlatilag nincsenek tünetei, ezért sokáig kezeletlen marad. Ezért is kell felhívni mindenki figyelmét a hipertóniaként is emlegetett betegségre. Ennek megfelelően a korai felismerés lehetőségeit is javítani kell. Az embereknek tudniuk kell, miért veszélyes a magas vérnyomás és mit lehet ellene tenni - mondta Chan a Genfben bemutatott, a hipertónia növekvő veszélyeiről szóló tanulmány kapcsán.

A beszámoló szerint napjainkban egymilliárd ember szenved magas vérnyomástól az 1980-as 600 millióval szemben. A növekedés fő okai közé tartozik a WHO szerint a népesség növekedése és öregedése mellett az "egészségtelen életmód globálissá válása" is.

A krónikus magas vérnyomás viszonylag olcsó gyógyszerekkel leküzdhető. Különösen fontos azonban, hogy az érintett áttérjen az egészséges életmódra. Csökkenteni kell az olyan rizikótényezőket, mint az alkohol, a nikotin, a só, a túlsúly és az állandó stressz. Fontos a rendszeres testmozgás is.

A WHO szerint a tehetősebb országokban a magas vérnyomás a hatékonyabb kampányoknak, a gyakoribb megelőző vizsgálatoknak és a kezeléseknek köszönhetően kevésbé elterjedt, mint a szegény régiókban. A probléma Afrikában a legnagyobb, ahol a huszonöt év felettiek 46 százaléka szenved magas vérnyomástól. A világátlag ebben a korcsoportban 40 százalék, a gazdag országokban 35 százalék.

A normál vérnyomás 120 per 80 higanymilliméter. Hipertóniáról abban az esetben beszélnek az orvosok, ha az állandó érték 140 per 90 higanymilliméter feletti. A WHO 1950 óta minden évben egy-egy fontos orvosi problémával foglalkozik az egészség világnapján, amelyet annak emlékére tartanak április 7-én, hogy ezen a napon kezdte meg működését 1948-ban az ENSZ genfi székhelyű szakosított intézménye.