A zöld tea csökkentheti a prosztatarák kockázatát egy japán tanulmány szerint.
A japán nemzeti rákkutató központ tanulmánya szerint a zöld tea fogyasztása mintegy felére csökkentheti a prosztata rák kockázatát azoknál a férfiaknál, akik naponta legalább öt csészével fogyasztanak, azokhoz képest, akik egy csészénél is kevesebbet isznak.
A prosztatarák jóval kevésbé gyakori az ázsiai férfiak körében, mint nyugati társaiknál. Ez vélhetően kapcsolatban áll az Ázsiában honos zöld tea fogyasztásával - állítja Kurahasi Norie, a vizsgálatot lefolytató egyik kutató.
A tanulmányt az American Journal of Epidemiology szaklap közölte. Benne ötvenezer, 40-69 éves férfi követéses adatait összegezték 1990-től kezdődően, esetenként akár 14 évet átfogóan.
Ugyanakkor az Egyesült Királyság rákkutató alapítványa honlapján közölte, hogy a brit Journal of Cancer szaklapban tavaly közölt tanulmány ennek ellent mond. Ebben ugyanis csaknem húszezer japán férfi egészségügyi adatait elemezve nem találtak összefüggést a zöld tea fogyasztása és a prosztatarák gyakorisága között.