• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Humantrade Magazin 2012. szeptember-október

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának cikkeiből.

Tisztelt Olvasónk!
Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. A programot itt töltheti le.

Százéves alapok
Éppen száz évvel ezelőtt, 1912-ben alakultak meg azok a laboratóriumok, amelyekből létrejött a mai TEVA Gyógyszergyár Zrt. A debreceni Rexcég alapjain létrejövő gyógyszergyár a későbbi Biogal elődje volt, a kőbányai Phylaxiából kiváló Human Osztály pedig a HUMAN Oltóanyagtermelő és Kutató Intézet, majd Gyógyszergyártó Rt. gyökereit jelentette. Kaszás Mihállyal, a TEVA Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatójával és dr. Szőke Csabával, a gödöllői Steril Termékek igazgatójával beszélgettünk a múlt század elejétől máig vezető útról.

Százéves gyógyszerész
Nemrégiben kaptuk a hírt, hogy századik születésnapját ünnepelte Budapesten egy patikus, Gettler István. Varannóban született a Felvidéken, iskoláit Kassán, Pozsonyban és Rozsnyón végezte, majd 1934-ben Prágában, a Károly Egyetemen szerzett gyógyszerészi diplomát. Budapesten, a Kárpát utcai lakótelep egyik negyedik emeleti, tágas lakásában fogad bennünket, egy kedves ápolónő segíti. Több mint fél évszázada él jelenlegi feleségével, a 88 éves Ágotával. Korábbi házasságaiból két fia született, mindketten már hatvan éven felüliek – egyikük sem lett gyógyszerész, sőt, az unokák között sincs ilyen…

Százéves márka immár hazánkban is
A Wick, a köhögés és megfázás enyhítésére szolgáló, immáron 100 éves márka végre hazánkban is kapható.

Nem elvetetni, megelőzni kell!
Évente 50 millió nő esik át terhességmegszakításon, amely ráadásul számos országban illegális és veszélyes is – derül ki a Lancet című neves orvosi folyóirat júliusi számában közölt, 172 ország adatait feldolgozó tanulmányból. Világviszonylatban az anyai halálozások 13 százalékát el lehetne kerülni, ha a nők megelőznék, és nem megszakíttatnák nem kívánt terhességüket. Dr. Siklós Pál, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Szülészet és Nőgyógyászati osztályvezető főorvosa válaszolt kérdéseinkre.

A fiatalok és a szexualitás
Vajon az információrobbanás és a fogyasztási őrület korában hogyan változtak meg a fiatalok szexuális szokásai? Igaz-e, hogy a szex ugyanolyan fogyasztási cikké változott, mint az alkohol és egyéb drogok? A Heim Pál Gyermekkórház Faludi utcai Mentálhigiéniai Központjában Fohn Márta, Zibolen Ágnes és Rigler Ilona gyermek-és felnőttpszichiáterekkel, valamint Üveges Tamás szociális munkással beszélgettünk.

Program a Magyar Társadalomért
10 év, 1500 helyszín, 8 millió vizsgálat – a számok tükrében ez Magyarország legnagyobb egészségvédelmi szűrőprogramja. Megmentett, hálás, kíváncsi páciensek – ez pedig mindaz, ami a számok mögött van. A TEVA által is támogatott program jelenleg olyan népszerű, hogy alig van szabad időpont, a szűrésre várakozókat a hosszú sorok és az időnként mostoha időjárási körülmények sem riasztják el. Dankovics Gergely beszélt a programról.

Visszajátszás – Risztov Éva olimpiai aranyérme
Három éve minden nap belehal az edzésekbe. Egy éve érzi, hogy képes meglepni a világot, és felállni a dobogó tetejére. Amíg mi, nézők kiabálva szorítottunk érte, ő már tudta, hogy megvalósította a gyerekkori álmot: olimpiai bajnok lett, ráadásul édesanyja szeme láttára. Risztov Éva nemcsak a 10 kilométeres táv, de az akarat és a kitartás bajnoka is lett.

Legolvasottabb cikkeink