• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A beteg közvetlen jelenlétét nem igénylő diagnosztikai vizsgálat

Jogász válaszol Forrás: Weborvos

Milyen tipusú vizsgálatok tartoznak bele a beteg közvetlen jelenlétét nem igénylő diagnosztikai vizsgálat körébe?364/2007. Korm. előterjesztésében még egyértelműen kiírta, hogy a laboratóriumi vizsgálatok esetében sem kell elsz. nyilatkozatot adni.

A 364/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet az egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról módosította a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendeletet, így a rendelet 25/A §-át kiegészítette az alábbi új (6) bekezdéssel:

"25/A §. (6) A beteg közvetlen jelenlétét nem igénylő diagnosztikai vizsgálat, mozgó szakorvosi szolgálat által végzett ellátás, szövettani vizsgálat és citológiai vizsgálat esetén a szolgáltatónak nem kell elszámolási nyilatkozatot kiállítania és átadnia a biztosított részére."

Az említett szabály valóban kivételt jelentett volna az elszámolási nyilatkozat kiállítási és átadási kötelezettség alól a beteg közvetlen jelenlétét nem igénylő diagnosztikai vizsgálat, mozgó szakorvosi szolgálat által végzett ellátás, szövettani vizsgálat és citológiai vizsgálat esetén.

A 364/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet szabályainak többsége 2007. december 30-án lépett hatályba, azonban néhány rendelkezése - közöttük a 25/A. § (6) bekezdés - hatálybalépését a kormány rendelet összekötötte az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény hatálybalépésének időpontjával.

Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvénnyel a köztársasági elnök nem értett egyet, azt nem írta alá és nem hirdetette ki, hanem megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Ennek következtében az nem lépett hatályba, és nem lépett hatályba az a szabály sem, mely kivételt jelentene az elszámolási nyilatkozat kiállítási és átadási kötelezettség alól a beteg közvetlen jelenlétét nem igénylő diagnosztikai vizsgálat, mozgó szakorvosi szolgálat által végzett ellátás, szövettani vizsgálat és citológiai vizsgálat esetén. Erre tekintettel az elszámolási nyilatkozat kiállítása és átadása jelenleg ebben a körben sem mellőzhető.

Legolvasottabb cikkeink