• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

SOTESZ nyilatkozat

Kórházak - ügyek Forrás: Weborvos

A Semmelweis Egyetem dolgozói érdekképviseletének vezetősége megtárgyalta a munkavállalók jelenlegi helyzetét és az alábbi nyilatkozatot fogalmazta meg:

A SOTE dolgozóinak 1999. évi figyelmeztető sztrájkja óta a helyzet nem javult. Az egészségügyben dolgozók helyzete az elmúlt évben tovább romlott. A Semmelweis Egyetemen 2003-ban és 2004-ben nem volt bérfejlesztés. Az Egyetem vezetése a Kollektív Szerződés megújítását az integráció óta nem teszi lehetővé. A szociális juttatások köre és mértéke csökken.

Az Egyetem működése forráshiány miatt egyre inkább akadályozott. Annak ellenére, hogy a Semmelweis Egyetemet európai elismertségű diplomák kiadására minősítették, méltatlanul rosszak és romló tendenciájúak a körülmények. A munkaerő megtartása tekintetében az egyetem a közkórházakkal sem bírja a versenyt. Közép- és felsőfokú végzettségű munkatársaink egyre nagyobb számban távoznak más egészségügyi intézetekbe bel- és külföldre egyaránt.

Az új munkaügyi szabályok következtében a bizonytalanabbá váló foglalkoztatási feltételek, a csökkenő reálbér, sőt sok esetben a nettó kereset csökkenése rontja a közalkalmazottak helyzetét.
Nyár elején tárgyalásokat kezdeményeztünk az Egyetem vezetésénél. Ezek részleges eredménytelensége miatt bíróság előtt is zajlik vita egyes kérdésekben.

Az egészségüggyel és ezen belül az oktatási és kutatási feladatok mellett a progresszív betegellátási feladatokat is ellátó egyetemi klinikákkal szemben támasztott követelmények növekszenek. Az ezeknek való megfelelés lehetősége egyetemeinken folyamatosan romlik. Sajnálatos, hogy ez ma már a betegek és a hallgatók számára is érzékelhető.

A fenti körülmények oda vezettek, hogy a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Karán dolgozók sztrájkfelhívást adtak ki. Az abban foglaltakkal a Semmelweis Egyetem szakszervezetének (SOTESZ) vezetősége egyetért. Velük és a hozzájuk csatlakozókkal szolidárisak vagyunk.

Az október 07-i munkabeszüntetéssel járó tiltakozáshoz való csatlakozás jogi és technikai feltételei egyelőre nem adottak egyetemünkön. Szakszervezetünk vezetősége a végleges állásfoglalás kialakítása előtt, október közepén az egyetemi közvélemény megkérdezését követően, az alapszabálynak megfelelően a Bizalmi Testület kezébe teszi a döntést a sztrájkbizottság felállítása, megmozduláshoz történő csatlakozás kérdésében.

Budapest, 2004. október 05.

SOTE Szakszervezet Vezetősége