• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

2900 milliárdot költöttünk az egészségünkre

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Újabb csatornát nyit a kormány, hogy a polgárok a magánbiztosítóktól vásároljanak egészségügyi szolgáltatást.

A parlamenthez benyújtott módosító indítvány szerint egészségpénztári számláról is lehetne fizetni a betegségbiztosítások díját.  Az indoklás szerint minderre azért van szükség, mert a kormány „a jövőben lehetőséget kíván nyújtani a magasabb kockázattal együtt járó krónikus betegségek biztonságosabb finanszírozásának megteremtésére". A javaslat illeszkedik azon intézkedések sorába, amelyekkel a kormányzat az öngondoskodás felé tereli a lakosságot - írja a Népszabadság Online.

Péteri János biztosítási szakértő szerint a változásnak, ha azt elfogadja a parlament, kedvező hatása lehet, hogy a most zsebből egészségügyre költött forintok egy részét az egészségpénztárak közvetítésével költheti el a lakosság. A szakember szerint elég nagy baj, hogy a magánfinanszírozás zsebből megy. A GFK Egészségmonitor vizsgálata szerint a magyar állampolgárok tavaly 2900 milliárd forintot költöttek egészségügyi célokra. Ez az összeg egyetlen év alatt 700 milliárd forinttal nőtt. Más szakemberek szerint a módosítással megnyílhat „egy kiskapu" az üzleti biztosítóknak, hogy akár finanszírozóként belépjenek az állami szolgáltatások működtetésébe. Mindezt a társadalmi folyamatok is kikényszeríthetik.

Hegymegi Anita, az Uniqua Biztosító területvezetőjének minap tartott előadásból viszont az derült ki, nem elég, hogy a magánbiztosítók nagyobb szerepet vállalhassanak a közszolgáltatások finanszírozásból. Az előnyök ellenére Magyarországon nem nagyon ismert és kedvelt megtakarítási formák az egészségi célra szolgáló konstrukciók. Furcsa módon a szomszédos Ausztriában az egészségügy finanszírozásában jóval kisebb szerepe van a magántőkének (23,8 százalék), mint nálunk (35 százalék), s miközben nyugati szomszédunknál a lakosság egyharmadának van kiegészítő egészségbiztosítása, Magyarországon alig tízszázalékos ez az arány. A szakember szerint az üzleti biztosítók nem helyettesíthetik az egészségügyi közszolgáltatásokat, viszont kiegészíthetik.

Legolvasottabb cikkeink