• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

''A gyermekvállalási kedvvel van a legnagyobb probléma''

Lapszemle Forrás: teol.hu

A tavaly őszi népszámlálás szerint 9 millió 981 ezer ember él Magyarországon, 220 ezerrel kevesebben mint 10 éve.

Tolna megyében az országos átlagnál is rosszabb a helyzet – írja a Tolnai Népújság – online. Magyarországon a tavalyi év első tizenegy hónapjában 80 560 gyermek született, 2,8 százalékkal kevesebb, mint 2010-ben. A halálozások száma 117 039 volt, ami 1,2 százalékos csökkenést jelentett az előző évhez képest. A természetes fogyás 36 479 fő volt, 871-gyel több az egy évvel korábbinál, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből.

Tolna megyében jelenleg 230 ezer ember él. Az elmúlt évben 1800 gyerek született, ez 3 százalékkal kevesebb, de a halálozások száma is csökkent 4 százalékkal. Tavaly 3100 halálesetet regisztráltak a megyében. Így összességében valamelyest mérséklődött a népesség természetes fogyása. Az ezer lakosra vetített élveszületések és halálozások száma Tolnában kedvezőtlenebb volt mind a régiós, mind az országos mutatóhoz képest. A múlt évben 820 házasságot kötöttek a megyében, 5 százalékkal többet mint 2010-ben.

A népességcsökkenés két módon állítható meg: növelni kellene az élettartamot és ezzel párhuzamosan a születések számát is.  Nálunk most mindkettővel baj van, hangsúlyozta Dománszky Zoltán bonyhádi szociológus. A gyermekvállalási kedvvel van a legnagyobb probléma. A nők szerepe jelentősen megváltozott, a diplomaszerzés után sem a szülés áll az első helyen, hanem a munkába állás. A nők bizonyítani akarnak, hogy a férfiakkal egyenrangú partnerek ezen a területen is, így kitolódott a szülés ideje.

Adatok bizonyítják, hogy a harmincéves nők 45 százalékának még nincs gyereke és ez a trend már 2009-ben elkezdődött, amikor az összes gyermek felét 30 felett szülték a nők. Gond továbbá a tartós párkapcsolat hiánya is, az emberek bizonytalanná váltak halogatják a családalapítást, és ez a férfiakra is jellemző lett.

A fiatalok közül sokan mennek külföldre, ott keresnek munkát. Emellett a nőknek egyre több az egészségügyi problémája. Sokkal többen fordulnak orvoshoz hormonális, meddőségi panaszok miatt. És hát a legfontosabb, a gazdasági válság hatása, ami elbizonytalanítja még a házasságban élő párokat is, a gyermekvállalás kérdésében – emelte ki a szociológus.