• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

97 éves hazánk legidősebb orvosa

Lapszemle 2021.01.18 Forrás: blikk.hu
97 éves hazánk legidősebb orvosa

A doktor nem készül visszavonulni, a hozzá tartozó körülbelül 300 betegről addig szeretne gondoskodni, míg egészsége engedi.

A gyógyítás nem csupán a munkája, hanem a hobbija, igazi szenvedélye dr. Körmendi Istvánnak, aki hazánkban jelenleg a legidősebb, aktívan praktizáló háziorvos. A doktor nem készül visszavonulni, a hozzá tartozó körülbelül 300 betegről addig szeretne gondoskodni, míg egészsége engedi - írta a blikk.hu.

Körmendi István kereken 70 éve szenteli életét az orvoslásnak. A II. világháború alatt származása miatt kénytelen volt titokban járni egyetemre, az ötvenes években aztán sikeresen megszerezte diplomáját. A rendszerváltás után megkezdte rendelését abban az I. kerületi rendelőben, ahol 1920-ban még édesapja indította el praxisát. Mind a mai napig ott várja betegeit, de ha a helyzet úgy hozza, ő maga keresi fel a segítségre szorulókat. A sokat látott háziorvos nemrég azzal került a hírekbe, hogy a Covid–19-fertőzés ellen megkapta a vakcinát.

– Csodálkozva fogadtam az utóbbi időben feltett kérdést, hogy milyen tapasztalataim voltak a koronavírus-vakcinával kapcsolatban, ugyanis alig különbözik mellékhatásaiban egy influenzaoltástól. Egyébként semmi különös nem történt velem. Sokan még a tűtől is félnek, de mindig azt szoktam mondani: nem azt kell nézni, hogy van egy kis kellemetlenség, hanem az áldást, amit kapunk ezért cserébe – kezdte lapunknak az orvos, aki a járvány alatt is fogadta betegeit, bár a gyógyítás főleg telefonon, e-mailben zajlott. – Egy hölgyet például úgy sikerült diagnosztizálni szívritmuszavarral, hogy a mellkasára helyezte a telefonját. Hallottam a rendellenességet, majd tüstént kórházba is küldtem!

Körmendi doktor általában délután rendel, elmondása szerint nagyon ritka, hogy 9 óra előtt ágyba kerülne. – A rendelő egyben az otthonom. Itt élek a nap 24 órájában, nem tudom nem felvenni a telefont, ha csengetnek, kinyitom az ajtót. Tudom, hogy nekem is jólesne, ha problémám akadna, és valaki segítő kezet nyújtana – mondta.

- A feleségem három éve ment el. Amíg velem volt, fontolóra vettem, hogy lassan visszavonulok. Most már úgy vagyok vele, ameddig a fejem működik, gyógyítok, mert nem esik nehezemre. Még szeretnék két évig így dolgozni, ami lehet, butaságnak tűnik ebben a korban, de az elfoglaltság, maga a tervezés segít abban, hogy az ember ne gondoljon az elmúlásra – árulta el Körmendi doktor, aki a hosszú élet titkát ugyan nem tudja, de útravalót azért adott. Ahogy mondta: a két legnagyobb érték az életben az egészség és a szeretet. Ha nincs egészség, nyűg az élet, ha nincs szeretet, akkor pedig sivár.

Legolvasottabb cikkeink