A kutatás kimutatta, hogy a cukros üdítők rendszeres fogyasztása önmagában elég a kóros elhízáshoz.
Időről-időre felröppennek az álhírek arról, hogy a mesterséges édesítőszerek daganatos betegségeket és más megbetegedéseket okoznak. Az Indianai Orvosi Egyetem gyerekgyógyász professzora megelégelte a sarlatánságot és a tudománytalan mítoszokat, ezért a kutatási eredmények mentén a New York Times hasábjain rendet tett a kérdésben - írja a hvg.hu.
Aaron E. Carroll szerint először is különbséget kell tenni természetes és hozzáadott cukor között. Míg az előbbit például a gyümölcsökben találjuk, és fogyasszuk egészséggel, az utóbbi például a cukros üdítőkben keresendő, és különösen káros az egészségre.
A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a túlzásba vitt hozzáadott cukor fogyasztás nagyban hozzájárul a 2-es típusú diabétesz kialakulásához, továbbá szív- és érrendszeri betegségeket okoz. A The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált kutatás kimutatta, hogy a cukros üdítők rendszeres fogyasztása önmagában elég a kóros elhízáshoz.
A cukor helyettesítésére leggyakrabban használt szacharin és aszpartám nevű mesterséges édesítőszereket korábban veszélyesnek tartották, ám a mai kutatások szerint ártalmatlanok az egészségre, Tehát ne féljünk a mesterséges édesítőszererektől, a szacharitól és az aszpartámtól, azonban a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és italokat messziről kerüljünk el!
További részletek a weboldalon.