• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A cukor vagy az édesítőszer a károsabb?

Lapszemle Forrás: hvg.hu

A kutatás kimutatta, hogy a cukros üdítők rendszeres fogyasztása önmagában elég a kóros elhízáshoz.

Időről-időre felröppennek az álhírek arról, hogy a mesterséges édesítőszerek daganatos betegségeket és más megbetegedéseket okoznak. Az Indianai Orvosi Egyetem gyerekgyógyász professzora megelégelte a sarlatánságot és a tudománytalan mítoszokat, ezért a kutatási eredmények mentén a New York Times hasábjain rendet tett a kérdésben - írja a hvg.hu.

Aaron E. Carroll szerint először is különbséget kell tenni természetes és hozzáadott cukor között. Míg az előbbit például a gyümölcsökben találjuk, és fogyasszuk egészséggel, az utóbbi például a cukros üdítőkben keresendő, és különösen káros az egészségre.

A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a túlzásba vitt hozzáadott cukor fogyasztás nagyban hozzájárul a 2-es típusú diabétesz kialakulásához, továbbá szív- és érrendszeri betegségeket okoz. A The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált kutatás kimutatta, hogy a cukros üdítők rendszeres fogyasztása önmagában elég a kóros elhízáshoz.

A cukor helyettesítésére leggyakrabban használt szacharin és aszpartám nevű mesterséges édesítőszereket korábban veszélyesnek tartották, ám a mai kutatások szerint ártalmatlanok az egészségre, Tehát ne féljünk a mesterséges édesítőszererektől, a szacharitól és az aszpartámtól, azonban a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és italokat messziről kerüljünk el!

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink