• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

A felköszöntött ápolók még várnak a jubileumi juttatásaikra

Lapszemle 2021.05.14 Forrás: szakszervezetek.hu
A felköszöntött ápolók még várnak a jubileumi juttatásaikra

A számítási módszer megváltozása miatt sokak elestek a régen várt jubilumi juttatásoktól.

Egyre több panasz érkezik a Független Egészségügyi Szakszervezethez (FESZ) az új egészségügyi szolgálati törvényben foglaltak miatt ki nem fizetett szolgálati elismerések ügyében – számol be a szakszervezet Facebook-bejegyzése nyomán a szakszervezetek.hu.

A probléma lényege az, hogy az új egészégügyi szolgálati törvényben megváltozott a szolgálati elismerés (korábbi nevén jublieumi jutalom, ezt minden közalkalmazott kapja, kapta) nevű, egyszeri juttatás mértékének a számítása. Habár továbbra is 25, 30, illetve 40, szolgálatban eltöltött év után kapnak jutalmat a dolgozók (sorrendben 2,3 majd pedig 5 hónapnyi bérnek megfelelő egyszeri bónuszt) korábban ezeknek az éveknek a számításába csak a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött évek számíthattak bele. Az új szabályozás azonban egy sokkal bővebb körrel számol: bele kell érteni a szolgálati időbe mindenfajta egészségügyi dolgozói jogviszonyban eltöltött évet, például a magánszolgáltatónál vagy akár a külföldön ledolgozott éveket is.

A számítási módszer megváltozása pedig azzal járt, hogy sokaknak, akik az új egészségügyi törvény március 1-jei hatályba lépése környékén töltötték volna be valamelyik kerek évfordulót, a közalkalmazotti státuszon kívül évek beszámításával hirtelen megnőtt a szolgálati éveik száma, így a jubileumi mérföldkőn is „átestek”. Ha például valaki a régi szabályok szerint idén kapna 30 éves jutalmat, de dolgozott korábban nem közalkalmazottként valahol, könnyen lehet, hogy nem számít már bele a kedvezményezettek körébe, mert ezeket összeadva nem kapjuk meg egyik olyan kerek számot sem, amely után korább járt a juttatás.

Az új szabályok szerint viszont – legalábbis egyelőre – csak akkor fizetik ki a további szolgálati elismerési pénzeket, ha valaki már az új számítás szerint ér valamelyik mérföldkőhöz.

A csalódott egészségügyi dolgozók számára felhívást intézet a Független Egészségügyi Szakszervezet: az érdekképviselet azt tervezi, hogy összegyűjtik azokat a FESZ-tagokat, akik érintettek az ügyben, és megkeresik a munkáltatókat a kifizetés ügyében. Ha a munkáltató nem reagál, bírósághoz fognak fordulni.

Legolvasottabb cikkeink