• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A földön, matracokon feküdtek az egészségügyi dolgozók

Lapszemle 2020.03.17 Forrás: 444.hu - 24.hu
A földön, matracokon feküdtek az egészségügyi dolgozók

Az Uzsoki kórházban karanténba zárt egészségügyi dolgozók egy részének földön, matracokon jutott hely.

Napokig megfelelő védőfelszerelés nélkül kezeltek egy teszteletlen koronás beteget az Uzsoki utcai kórházban, karanténba került több mint egy tucat egészségügyi dolgozó - írta a 444.hu.

"Szerdán este vették fel a beteget, a tünetei alapján gyanús volt, hogy esetleg koronavírus, de mivel az akkori hivatalos esetdefiníciónak nem felelt meg, ezért nem tesztelhették, a mostani helyzetből is látszik, mennyit ért az" - mondta a 444-nek egy egészségügyi dolgozó, aki jelenleg is karanténban van az Uzsoki kórházban, miután megfelelő védőfelszerelés nélkül került kapcsolatba egy koronavírusos beteggel.

Ő, és egy második forrásunk is egybehangzóan arról beszélt, hogy a beteg szerdán került be a kórházba, de a koronavírus tesztet csak pénteken végezték el rajta, ami pozitív lett. Nem volt rajtunk megfelelő védőfelszerelés, ezt írták a karantént elrendelő határozatra is. Mondjuk nem is nagyon lehetett volna, abból alig van, emiatt viszont tényleg csak akkor venné fel bárki, ha biztosan tudnánk, hogy fertőzött egy beteg, ami ugye csak pénteken derült ki - mondta a dolgozó.

...

Úgy tudjuk, hogy több mint egy tucat egészségügyi dolgozó került karanténba az eset miatt, akik megfelelő védőfelszerelés nélkül kerültek kapcsolatba a beteggel. Információink szerint a karanténba kerültek fele orvos, a másik fele ápoló. A koronavírusosnak tesztelt beteget február utolsó hetében a kórház dolgozóinak tudomása szerint a Szent Imre kórházban műtötték. 

...

Az Uzsoki esete nem egyedülálló, szinte pontosan ugyanez az eseménysor játszódott le az elmúlt napokban a Jahn Ferenc Kórházban és a Szent János Kórházban is. Falus András, a SOTE immonbiológiai intézetének igazgatója lapunknak adott interjújában több tesztelést sürgetett, az ilyen problémák megoldására.

...

A 24.hu részleteket is megtudott az Uzsoki kórházban karanténba zárt egészségügyi dolgozók körülményeiről. A karantént egy néhány ágyas kórteremben alakították ki, de egy idő után szűkösnek bizonyult, ezért az időközben húsz fősre dagadt, karanténba zárt egészségügyi személyzet egy részének földön, matracokon jutott hely.

Ők olyan egészségügyi dolgozók, akik kapcsolatba kerültek fertőzött betegekkel, de tünet híján nem tesztelték őket. Ennek ellenére nem otthoni karantént rendeltek el számukra, hanem a kórházban különítették el őket. Vagyis nem ellátásra tartották őket, hanem fogva – fogalmazott forrásunk, aki viszont kiemelte azt is, hogy a kórháznak nem volt más lehetősége.

...

Válaszolt megkeresésünkre az intézmény, azt írták: a kórházban minden az aktuálisan érvényben lévő hivatalos egészségügyi protokoll szerint zajlik. „Mindent megteszünk a fertőzés terjedésének megállítása érdekében” – közölték.

További részletek a cikkekben.