• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A GDP-vel nő a kövérség

Lapszemle Forrás: piacesprofit.hu

A G20 országok mintájára az XXL20-at is felállíthatnák.

A jóléti társadalmakban az egészségtelen táplálkozás miatt népbetegség az elhízás és a cukorbetegség. Amerika lakosságának kétharmadára ráférne a fogyókúra. A nyolcvanas évek közepén az amerikai lakosságnak mindössze 15%-a volt elhízott. Ma az egyharmada az, egyharmada pedig túlsúlyos. Az USA ezzel a világ legkövérebb országa - írja a piacesprofit.hu.

Az Associated Press egyik tudósítása 2008-ban, 2006-os adatokra hivatkozva- a Nyugat-Virginia államban lévő Huntingon-Ashland régiót tartotta az USA népegészség tekintetében legelmaradottabb területének. Az itt lévő öt megyében – melyből kettő Nyugat-Virginiában, kettő Kentucky-ban, egy Ohióban helyezkedik el – a lakosság fele súlyfelesleggel küzd. Természetesen itt a legmagasabb a szív- és érrendszeri betegségekből eredő elhalálozások rátája is az egész országban, de a fogatlan 65 éves előfordulási aránya szintén errefelé a legmagasabb, közel 50%. Mindez valamelyest érthető annak figyelembevételével, hogy az ottani lakosság 19%-a nyomorog.

A szegény néprétegeknek gyakran az egészségtelenebb gyors-éttermi élelem sokkal olcsóbb, mintha saját maguk vásárolnák meg ételük összetevőit a szupermarketben. Ezt hívják szakértők az “olcsó kalória" átkának. Az élelmiszeripar súlypontja a feldolgozott, művi, mesterséges étkek felé tolódott.

A FoodPolitics.com 2011 augusztusában kiszámolta, hogy ha tápanyagokban gazdag, kevesebb telített zsírt, valamint cukrot és sót tartalmazó étrendhez tartanák magukat, az amerikai polgároknak fejenként évi 400 dollárral többet kellene étkezésre költeniük.

Vagyis faji és osztálykülönbségek mentén is meghúzható az egészséges és egészségtelen táplálkozás választóvonala Amerikában: a legszegényebb tagállamokban találhatók a legnagyobb számban túlsúlyos lakosok. Ezek Alabama, Tennessee, Texas, Kentucky és Louisana. Itt élnek a legnépesebb színesbőrű közösségek is. Az évi 15 000 dollárnál kevesebbet kereső lakosok egyharmada elhízott, derült ki a Wall Street Journal 2011-es cikkéből. Évi 50 000 dolláros bérnél már csak 24,6% a kövérek aránya - ismerteti a lap.

További példák, köztük Magyarországról is - a teljes cikkben