• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A gyanakvó Dr. Watson

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Több hónapja, szinte a nyomozás kezdete óta kapott tájékoztatást az egészségügyi miniszter az illegális őssejtkezelésekről.

Az illegális magyarországi őssejtkezelés híre az elmúlt hónapokban James Watsonig, a DNS társfelfedezőjéig is eljutott. A Nobel-díjas tudóst egy barátja kereste meg, akinek negyven év körüli rokona olyan súlyos ízületi gyulladásban szenved, hogy a betegség tolószékhez kötötte. Ez az illető hallott egy Yuliy Baltaytis nevű „magyar" orvosról, aki Kaposvárott csodás gyógyulásokkal büszkélkedik - és 25 ezer dollárt kér a terápiáért. A Watson ismerőséhez eljutott dokumentáció részletesen taglalta, hogyan kell eljutni Kaposvárra, hogy várnák a pácienst, és azt, hogy a szolgáltatás a beavatkozást és egy éjszakai szállást követően megfigyelési időszakot is tartalmazna.


Az illető, mivel nem volt biztos a hír valódiságában, de mindent meg akart tenni rokona egészségéért, megkérte a világhírű tudóst, nézzen utána az ajánlatnak. A 81 éves Watson ekkor levelet írt a szintén világhírű magyar származású Klein Györgynek, a stockholmi Karolinska Intézet rákkutató professzorának, a Nobel-díj Bizottság volt tagjának, mi a véleménye az ügyről.


A kaposvári klinika egyik - tudományhoz jóllehet nem értő - befektetőjének, Pákh korábbi állításával ellentétben Baltaytisnak jelentős tudományos folyóiratban nem jelentek meg eredményei, közleményei, így nem lehetett véletlen, hogy Klein György az egyik, magát megnevezni nem akaró, őssejtügyben is nemzetközi hírű szakembernek számító magyarországi ismerőséhez fordult.

Az illető tudós megerősítette a levelezés tényét, és elmondta, közvetlenül James Watson titkárságának válaszolt: tájékoztatta, hogy egy nem engedélyezett eljárásról van szó, hiszen embrionális őssejtekkel történő kezelést eddig sehol a világon nem engedélyeztek, emiatt nem ajánlotta, hogy igénybe vegyék ezt a szolgáltatást. Információk szerint ez a levelezés és a dokumentáció hozzájárult a múlt héten négy letartóztatáshoz vezető nyomozás felgyorsításához.

Több hónapja, szinte a nyomozás kezdete óta kapott tájékoztatást az egészségügyi miniszter az illegális őssejtkezelésekről, illetve Mandl József, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) titkára elmondta, jó ideje segítették adatokkal a Nemzeti Nyomozó Iroda munkáját. Minderről az egészségügyi minisztert is tájékoztatták. Mandl József közölte azt is: a Seffer-Renner Klinikán működő IRM Zrt.-nek kutatási céllal volt engedélye az abortumok gyűjtésére. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az abortumokból tisztíthattak és tárolhattak őssejteket. Gyógyászati vagy egyéb célra viszont nem használhatták azokat -tette hozzá az ETT titkára.

Legolvasottabb cikkeink