• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A gyermekvédelmi szakemberek javaslata a belügyminiszternek

Lapszemle 2024.03.06 Forrás: Qubit
A gyermekvédelmi szakemberek javaslata a belügyminiszternek

Már az is segítene, ha a kormány növelné az oktatásra, egészségügyre szánt költségvetést és – betartatná a meglévő gyermekvédelmi törvényt.

A Gyermekjogi Civil Koalíció átfogó javaslatcsomagot dolgozott ki a gyermekvédelem és az ahhoz szorosan kapcsolódó egyéb ágazatok reformjához. A szervezet széles körű civil egyeztetést követően 12 pontban foglalta össze a gyerekeket leginkább veszélyeztető problémákat - írja a qubit.hu.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyilatkozatuk szerint a gyermekvédelmi rendszert leginkább hátráltató tényező az, hogy teljes mértékben hiányoznak a gyerekvédelmi rendszer működésének a legalapvetőbb infrastrukturális, humán erőforrásbeli és pénzügyi feltételei. A civil szakértők szerint emiatt a rendszerben dolgozó szakembereknek egyre lehetetlenebb körülmények között kellene helytállniuk.

...

A civil szakértők egyetértenek abban, hogy egy újabb törvénymódosítás nemigen oldaná meg a hazai gyerekvédelem problémáit, így az általuk összeállított 12 pontos akcióterv mellé egy hosszabb szakmai javaslatot is készítettek, amelyben konkrét beavatkozási irányokat is mutatnak, olyan területek felé, ahol azonnali intézkedésekre lenne szükség. Ezekről az intézkedésekről párbeszédet kezdeményeznek Pintér Sándor belügyminiszterrel. Mint írják, és mint azt korábban a Qubit is tételesen megírta, a gyerekvédelmet nem a jogászkodás oldaná meg, mert

„a gyermekvédelmi reform elsősorban nem jogalkotási feladatot, hanem az ellátó rendszer megújítását, hatékonyabbá tételét kellene, hogy jelentse, ami egyrészt átfogó kormányzati felmérést igényel a felvetett problémák és javaslatok kapcsán, másrészt igényli a szemléletbeli változást, a rendszerben dolgozó szakemberek anyagi és erkölcsi megbecsülését, továbbá a gyermekvédelmi rendszer minőségi működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeinek biztosítását, valamint hatékony minőségbiztosítási és monitoring rendszert.”

A szakemberek szerint egyébként a gyerekvédelemben jelentkező problémák oroszlánrészét már az is megoldaná, ha a kormány növelné az oktatásra, valamint az egészségügyre szánt költségvetési összeget és – hatékony szankciók beiktatása mellett – szigorúan betartatná a meglévő gyermekvédelmi törvényt. Mint írják, ehhez nincs másra szükség, mint „a gyermeki jogok iránt elkötelezett, a gyermekeket érintő döntések során azok legfőbb érdekét érvényesítő politikai akaratra”.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink