• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A gyógyítás meghittsége hiányzik a családorvos szerint

Lapszemle 2022.09.13 Forrás: szon.hu
A gyógyítás meghittsége hiányzik a családorvos szerint

Amíg egy orvos tíz percéből korábban nyolcat fordított egy betegre és két percet az adminisztrálásra, mára ez pont fordítva történik.

Községi orvosként indult ott, ahol az elmúlt bő fél évszázad során tanúja volt a történelmi település fejlődésének és várossá válásának. Nyírbátor önkormányzata az idei augusztus 20-ai ünnepségen adta át a díszpolgári címet dr. Kovács Lajos háziorvosnak. A szon.hu kérdezte a doktort.

– Nem gondoltam volna, hogy idekerülök és ennyi időt eltöltök itt. Egyetem után Nyíregyházán, a Jósa András Kórház baleseti sebészetén dolgoztam, innen az akkori szokás szerint hat hónapos katonai szolgálatra vonultattak be Nyírbátorba a határőrséghez. Orvoshiány volt, így katonaorvosként délutánonként rendeltem a civil lakosságnak is. Amikor készülődtem vissza Nyíregyházára, a főorvos hívatott. Az előbb- utóbb várható családalapításomra célozva kétszer akkora lakást és fizetést kínált, ha maradok Nyírbátorban. Végiggondoltam, és szomorúan, de otthagytam a nyíregyházi sebészi állásomat.

–  A felajánlott magasabb tisztségeket mindig szépen megköszöntem azzal, hogy én inkább maradok Nyírbátorban, mert itt kedvesek az emberek és kiválóan megtaláltam a helyemet. Úgy gondolom, szerettek a betegek, és én is sokat tudtam értük tenni. Szóval helyes volt az itteni betegellátás folytatása mellett döntenem. A kórházi sebészeti gyakorlatomnak a körzeti orvosi rendelőben is hasznát vette a lakosság. Így nyugodt szívvel jelenthetem ki, hogy három szakvizsgámmal – sebész-, háziorvos és fogorvos – a helyemen vagyok ebben a városban. A fogorvoslást 16 éve abbahagytam, mert láttam az intő példákat és éreztem, több feltöltődésre van szükségem. 

– A bő fél évszázados gyógyítói munkám alatt sokat változott az orvoslás elmélete és gyakorlata is. A kezdetekben még mást tudtam az orvoslásról, mint most. Fordult a kocka, és ma a technika teng túl a szakmámban. Régebben emberibb, szívélyesebb volt a gyógyítás. Most hiányzik belőle az a meghittség, ami egykor jellemezte. Ahhoz, hogy a betegek gondjaival foglalkozzak, még megmaradt a türelmem, ám akkor már fogytán, amikor engem próbálnak kioktatni. Sajnos egye több páciens gondolja úgy, hogy jobban ért az orvosláshoz, mint én. Azt hiszem, még mindig jobban járnak, ha az internet helyett rám bízzák magukat a gyógyulásuk érdekében.

– Ami a háziorvosok utánpótlását illeti, a frissen végzettek erre irányuló vonzalma nem anyagi kérdés. Inkább függ annak a bizalmi viszonynak a hiányától, ami a nyugati világban régóta jól működik az orvos és a körzetében élők között. Persze nem túl vonzó az sem, hogy a családorvos munkájának túlságosan nagy részét köti le a megnövekedett adminisztráció. Amíg egy orvos tíz percéből korábban nyolcat fordított egy betegre és két percet az adminisztrálásra, mára ez pont fordítva történik. A betegre viszont annyi időt kell fordítanunk, ami a meggyógyításához szükséges. Egységes időt nem mondhatok, van, amikor elég két perc, de van, mikor egy félórára is szüksége van az orvosnak.  Továbbiak a teljes interjúban