• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A haláltól félünk, a gyászról hallgatunk

Lapszemle Forrás: mno.hu

Önmagában az idő nem old meg mindent, csak az számít, hogy ki mennyi időt fordít a gyászra.

Most tele vannak a temetők, hosszú sorok állnak a virágárusoknál. Az év más szakaszában viszont keveset beszélünk a gyászról és a gyászolókról. Pedig a hozzátartozójukat elveszítő embereknek nagy szüksége lenne a segítségre. Tudomásul kell venni, hogy a gyászon nem lehet gyorsan túlesni - írta az mno.hu.

Mára nyoma veszett a gyászkultúrának, sőt gyászolni már egyáltalán nem divat: ma azt tartjuk erősnek, aki hamar túl tudja magát tenni a gyászon, és arra törekszik, hogy mihamarabb túllépjen a veszteségen. Magyarországon a gyászolók szervezett támogatása nem bevett szokás, alig vannak olyan csoportok, amelyek a szeretteik távozása után komoly lelki traumát átélő hozzátartozókat segítenék. A kevesek egyike a Napfogyatkozás Egyesület, amelynek fő célja az, hogy ráirányítsa a társadalom figyelmét a gyászolók nehézségeire, támogatásának fontosságára, emellett pedig egyéni és csoportos foglalkozásokkal segítse az érintetteket.

„Sajnos a média nagyon keveset foglalkozik a gyásszal, igazából csak halottak napja környékén kerül elő ez a téma. De akkor töményen, ami viszont vissza is üthet: ilyenkor az emberek már nem olvassák el a sokadik, halállal, gyásszal kapcsolatos cikket, egy idő után besokallnak a témától" – mondja Singer Magdolna író és gyásztanácsadó, a Napfogyatkozás Egyesület elnöke. Az ismeretterjesztésre valóban nagy szükség van, ugyanis napjainkban rengeteg a gyásszal kapcsolatos téves hiedelem, ezek pedig fölösleges félelmeket gerjesztenek. Tipikusan ilyen például az, hogy a gyászidőszakot jó mihamarabb, lehetőleg már a temetés után azonnal lezárni. Pedig valójában legalább egy év kell ahhoz, hogy a gyász érzelmileg feldolgozható legyen, egyszerűen azért, mert ennyi idő alatt játszódik le minden olyan évforduló, amit már az elhunyt nélkül kell megélnünk. Az első születésnap, ahol az ünnepelt már nem lehet jelen, az első házassági évforduló, amit egyedül él át a házastárs, az első karácsony, ahol nem teljes a család. Mindaddig, amíg az emberek ezeket az érzéseket nem élik meg, nem tudják érzelmileg lezárni a gyászt... A teljes cikk