• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A Moderna vakcináját is napokon belül engedélyezik az USA-ban

Lapszemle 2020.12.16 Forrás: portfolio.hu
A Moderna vakcináját is napokon belül engedélyezik az USA-ban

A klinikai kísérletekből arra lehet következtetni, a vakcina már az első adag beadása után megvéd a tünetmentes fertőzésektől.

A Moderna koronavírus elleni védőoltása biztonságos és hatékony - írta elemzésében kedden az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA), és jelezte, hogy a vakcinát várhatóan a napokon belül sürgősséggel engedélyezik az Egyesült Államokban - írja a portfolio.hu.

Az amerikai biotechnológiai cég által kidolgozott védőoltásnak "nincs olyan speciális biztonsági problémája, amely miatt nem lehetne kiadni sürgősséggel az engedélyt" - írták tanulmányukban az FDA szakértői, akik csütörtökön ülnek össze, hogy döntsenek az engedélyezésről.    

A Moderna közleménye szerint a klinikai kísérletek utolsó szakaszának eredményeiből arra lehet következtetni, hogy a vakcina már az első adag beadása után megvéd a tünetmentes fertőzésektől.    

A cég közlése szerint a kontrollcsoport 38 tagja volt tünetmentes koronavírus-fertőzött a második oltás beadásakor. Ez csaknem a háromszorosa azoknak, akik védőoltást kapó csoportban voltak, itt 14 tünetmentes pozitív esetet találtak.    

Amennyiben az FDA szakértői jóváhagyják a Moderna becslések szerint 94,1 százalékos hatékonyságú vakcináját, a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett védőoltás után ez a szer is bekerül az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb védőoltás-kampányába.    

Miben más?

Kemenesi Gábor biológus, víruskutató Facebook-oldalán a hír kapcsán megjegyezte: "ez, hasonlóan a Pfizer vakcinához egy mRNS alapú készítmény". Arra is emlékeztetett, hogy "rendkívül hatékonynak bizonyult, a súlyos COVID-19 megbetegedést teljes mértékben megelőzte a vizsgálati csoportban". Tárolni egyszerűbb, nem szükséges ultramélyhűtő (-70 C - Pfizer), ezt elég -20 fokon. Kellő ideig tárolható továbbá sima hűtőszekrény hőmérsékleten is, ami tovább könnyíti a logisztikai kihívásokat - mutatott rá.

Ezt tervezi az USA

Az amerikai hatóságok mintegy 20 millió amerikait terveznek beoltani december végéig és 100 milliót március végéig. Az Egyesült Államok összesen 200 millió adagot vásárolt a Moderna vakcinájából, ennek a felét várhatóan csak 2021 második negyedévében forgalmazzák. Washington további 100 millió adag védőoltást kötött le a Pfizer amerikai gyógyszergyár és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű termékéből.   

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink