• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A nyugdíjasok foglya az egészségügy

Lapszemle Forrás: szabadfold.hu

Ha elhihetnénk, hogy X kórházban ugyanolyan tisztességesen látnak el, mint Y-ban, akkor teljesülne a minőségbiztosítás lényege.

Ember nem tudja, mennyit költ egészségügyre a közterhekből a kormány, és azt se, milyen ellátás jár a járulékért cserébe. A nyugdíjasok foglya az egészségügyi rendszer, nem véletlen, hogy az aktív korúak többsége magánellátást vesz igénybe - többek között erről is beszélt Kincses Gyula egészségügyi szakértő a vasárnapi Híreknek adott interjúban. A cikket másodközlésben a Szabad Föld idézte.

A hálapénzről szólva elmondta: ... A hálapénz több komoly bajt is okoz. Egyrészt egyenlőtlenségeket teremt a betegek között, hiszen akinek van pénze, az könnyebben, gyorsabban jut orvoshoz, egészséghez. De a bajok mélyebbek: az orvosképzésben is ellenérdekeltséget szül. A már pozícióban lévő orvosoknak a hálapénz miatt nem érdeke odaengedni a fiatalokat rutinműtéteknél a műtőasztalhoz – ez is hozzájárul a fiatalok tömeges elvándorlásához. A betegek is féltik saját kialkudott „különútjaikat", ódzkodnak a tiszta viszonyoktól, mert félnek, hogy elvesztik apró és féllegális előnyeiket. Az államnak pedig túl sokba kerülne a hálapénz megszüntetése, és főleg: a rendcsinálás politikai konfliktusokkal járna, mert ehhez be kellene vállalni, hogy nem lehet ingyenes minden. Így marad a hazug illúzió – és a hálapénz.

A 60 pluszosok veszik igénybe a legtöbb ellátást. Nagy részük elégedetlen a rendszerrel, mégis rengeteg hálapénzt fizetnek. Akkor miért nem érdekeltek a „tiszta viszonyokban"?
– A nyugdíjasoknak a magánellátás nem alternatíva. Nem tudják megfizetni, így inkább csöndben vannak és fizetnek az államiban, amennyit tudnak. Egy 30 évesnek néhány évente egyszer kell döntenie, hogy kifizet pár tízezer forintnyi hálapénzt vagy elkölt százezret a magánorvosnál, de egy korosabb ember hetente/havonta szembesül ezzel a dilemmával. A hálapénznek egyetlen „előnye", hogy érvényesíthet valamilyen egyéni, szociális szempontot. Az orvos mérlegelhet: ránéz a betegre és mond egy árat, akár „nyugdíjaskedvezménnyel", de olyan is van, hogy visszaadja a borítékot. A magánellátásban fix a tarifa.

Azt mondja, gyakorlat, hogy az orvos előre kéri a pénzt?
– Ma már, ha a beteg kérdezi, sokan előre megmondják, hogy mennyi a tarifa, nem szemérmeskednek, illetve a beteg is nyugodt, ha előre kifizette a „védelmi pénzt". De gyorsan hozzáteszem: az előre kikövetelt hálapénz nem olyan tömeges jelenség, mint ahogy a médiából mostanában látszik. Az, hogy a beteg csak akkor kap ellátást, ha fizet, felháborító, de ritka, és okkal „médiazajos".

A nemrég nagy botrányt kavart három esetből (veszprémi onkológus, a fővárosi Nyírő Gyula Kórház csaló nőgyógyásza és a Semmelweis Egyetem szülészorvosa) csak a legutóbbi friss (etikai vizsgálat indult az orvos ellen, aki 160 ezer forintot kért egy ügyeletben elvégzett szülésért, pedig nem is ő volt a fogadott orvos – a szerk.), a másik kettő csak a bírói ítélkezés lassúsága miatt vált most „üggyé". Ha majd valamelyik kormányzat kodifikálni meri a valóságot, azaz legalizálja és szabályozza a kialakult szokásokat, lenyesi a vadhajtásokat, akkor fog tisztulni a rendszer. Hogyan tovább - a teljes cikkben