• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A rabok lehetnek a kórház legnagyobb szállítói?

Lapszemle Forrás: www.infogyor.hu

Különböző orvosi segédeszközök (sebvarró tűk, lepedők, fehér köpenyek) érkeztek börtönökből.

A Honvédelmi Minisztérium mellett januártól az állami kézbe vett egészségügyi és szociális intézmények is kötelesek árajánlatot kérni a büntetés-végrehajtástól beszerzéseik előtt – idézi a múlt hét hírét az infogyor.hu. A rabok által előállított termékek, illetve szolgáltatások köre igen széles: gyártanak munkaruhát, cipőt, fűrészárut, egészségügyi papírokat, fémszerkezeteket, iroda- és konyhabútorokat, emellett foglalkoznak nyomdaipari tevékenységgel éppúgy, mint hulladékgazdálkodással és textiltisztítással. A szabadságvesztését töltő 12 ezer elítélt közül jelenleg a büntetés-végrehajtás 12 gazdasági társaságában több mint 3500-an dolgoznak.

A büntetés-végrehajtási szervezet részéről a központi államigazgatási szervek és a rendvédelmi szervek irányában fennálló egyes ellátási kötelezettségekről egy 2011. július 1-jétől hatályos kormányrendelet határoz. 2012. január 1-jétől bővült az ellátotti kör az alábbi intézetekkel/intézményekkel: az egészségügyért felelős miniszter irányítása alatt álló, az egészségügy területén működő országos intézetek, az állam tulajdonába, illetve fenntartásába tartozó egészségügyi intézmények, a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter irányítása és felügyelete alá tartozó szociális intézmények, valamint a Magyar Honvédség. Az oktatási intézményekre a rendeletek hatálya nem terjed ki.

A győri kórház az elmúlt évtizedekben is igénybe vette a rabok munkáját. Különböző orvosi segédeszközök (sebvarró tűk, lepedők, fehér köpenyek) érkeztek börtönökből. Bármelyik büntetés-végrehajtási intézmény, például Sopronkőhida, ahonnét vásároltunk, ha jól tudom textíliát, és nem is rossz minőségű textíliát, jelen pillanatban csak akkor tud beszállítónk lenni nagyobb tételben, ha egy közbeszerzési eljárás alapján nyertes pályázatot nyújt be - mondta dr. Tamás László János főigazgató-főorvos. A 100 ezer forintnál drágább, de a közbeszerzési értékhatárt, azaz 8 millió forintot el nem érő termékeknél és szolgáltatásoknál kötelező a BVOP Központi Ellátó Szervétől árajánlatot kérni, a hulladékkezelésnél ez a kötelezettség már 100 ezer forint alatt él.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke úgy véli: a kormányrendelet kiegészíti a Közbeszerzési Törvényt, és előnyöket jelent nem csak a büntetés-végrehajtás, de az egészségügyi intézmények számára is. Nagy valószínűséggel ők a piacon olyan árat tudnak tartani a speciális helyzetüknél fogva, ami kedvező lehet, és abban az esetben azok az intézmények jól járnak, akik tőlük vásárolnak, hiszen kedvezményesebben tudnak hozzájutni ezekhez a termékekhez, ugyanakkor a büntetés-végrehajtás pedig a ráfordított költségek egy részét vissza tudja termelni, és ez szerintem egy meghatározó cél – hangsúlyozta Rácz Jenő.