• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A reuma nem csak az időseket sújtja

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Idén a fizikai aktivitásra és a gyógytorna jelentőségére hívják fel a figyelmet.

Az ízületi gyulladás, vagyis az artritisz Magyarországon több mint százezer felnőtt és néhány ezer gyermek megbetegedéséért felelős. Ma, az artritisz világnapján - a „mozgással az ízületekért" mottó jegyében - a betegekkel és a betegekért indul séta az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetből (ORFI) a Margitszigetre.

- Először 1996-ban rendezték meg az artritisz világnapját, s 2008-tól az Európai Reumaellenes Liga fogalmazza meg e nap üzenetét - mondta Poór Gyula egyetemi tanár, az ORFI főigazgatója, a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke. Az idei mottó a betegség kezelésében a fizikai aktivitásra és a gyógytorna jelentőségére hívja fel a figyelmet. Ennek jegyében Magyarországon - a betegek részvételével - most első ízben kerül sor a közösségi sétára.

A főigazgató kifejtette: az ízületi gyulladások a gyermekeket is veszélyeztetik. Meg kell tehát szabadulni attól a tévhittől, hogy a reuma csak az öregkor betegsége, hiszen az ORFI-ban - folyamatosan - külön gyermekreumatológiai részlegen kezelnek ízületi gyulladástól szenvedő iskoláskorúakat s még fiatalabbakat. Noha a betegség eredete többféle, a következményei hasonlók: az immunológiai, a fertőzéses, illetve az anyagcsere-hátterűek a végtagízületeket és a gerincet egyaránt érinthetik.

- Az ízületi gyulladások világszerte egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentenek, ami komoly terhet ró az egyénre, a családra és a társadalomra egyaránt - nyomatékosította Poór Gyula. Ennek okai nemcsak a betegségek gyakoriságában, hanem az általuk okozott tartós életminőség-romlásban és a keresőképtelenségben, valamint az extrém költségekben is keresendők. A mozgásszervi bántalmak - az egyéb kórok sorában - az Európai Unióban élen állnak, s a táppénzes napok és a rokkantosítás okainak felét adják.

Az artritisz elleni küzdelemben kitüntetett jelentősége van a diagnózis korai felállításának. A professzor emlékeztetett arra, e célból hazánkban is kiépült az artritisz-centrumok országos hálózata, amely ma már több mint húsz szakambulanciát jelent. Itt várják a háziorvosok, a reumatológusok és más szakorvosok által beutalt betegeket. S noha a gyógyulás hosszú folyamat, kimagasló eredmények születtek a kezelésben.