Karácsonykor a háziasszonyok szeretnek kitenni magukért, a sok evés azonban elronthatja az ünnep hangulatát.
Dudás Katalin gasztropszichológus, a Kossuth Rádió Napközben című műsorának vendége a tudatosságot hiányolja az ünnepek alatti étkezésekből. Régen az ünnepek a bőséget jelentették, így sokkal inkább érthető volt, hogy többet ettek az emberek, mint hétköznapokon. Mára azonban átalakult a bőség fogalma, folyamatos túlkínálatban élünk, és ez az evésben is megnyilvánul - írja a híradó.hu.
A karácsonyi menü elkészítésére nagyon sok időt fordítunk, ez a szakember szerint párosulhatna egy másfajta szemléletmód behozatalával is, kipróbálhatnánk új alapanyagokat, előkerülhetnének a turmixgépek és gyümölcscentrifugák, amelyekkel nagyon sokféle egészséges, nyers édességet is el lehet készíteni. A gasztropszichológus hozzátette: az étkezésnek nagyon gyakran kompenzáló vagy helyettesítő hatása van, a valódi szeretetet váltja ki.
Dr. Szántó Renáta belgyógyász az ünnepek körüli táplálkozással kapcsolatban elmondta, aki éppen diétázik, a karácsony miatt nem kell feladnia, aki pedig most készül fogyókúrázni, annak azt tanácsolta, ne az ünnepek alatt kezdje el. Az orvos a mértékletességre hívta fel a figyelmet, kevesebbet, kisebb adagokat együnk a többféle fogásból. Ha mégis túlságosan megterheltük a gyomrunkat, inkább tegyünk egy könnyű sétát a friss levegőn ahelyett, hogy a kanapén szundikálnánk.