• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A szesz növeli a chipsadó-bevételt

Lapszemle Forrás: vg.hu

A bor, a sör, a pálinka nem annyira egészségtelen, hogy megadóztassák.

Bár ez évtől a népegészségügyi termékadót az alkoholos italokra is kiterjesztették, nemcsak a pálinka és a gyógynövényes szeszes italok, a sörök és a borok után sem kell népegészségügyi termékadót fizetni. A chipsadó bevezetése óta több mint 61 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe az egészségre károsnak ítélt élelmiszerek gyártói, erre az évre minden eddiginél több bevételt, 25,3 milliárdra számít a költségvetés – írja a Világgazdaság – online.

A 2011 őszén bevezetett, éveken át viszonylag stabil termékkörre kivetett népegészségügyi termékadó (neta) hatálya alól január 1-jével kikerültek az előrecsomagolt cukrozott termékek, amelyek méztartalma legalább 20 %, de cukortartalmuk nem haladja meg a 40 %-ot. Bekerültek viszont az alkoholos italok, amelyek megadóztatásától jelentős többletbevételt várnak: a tavalyi 20 milliárddal szemben már 25,3 millilárdot.

A nem neta-köteles alkoholos italok közül a kormány csak a pálinkát és az adalékanyagot nem tartalmazó, legalább 7 fajta gyógynövény felhasználásával készült szeszes italokat említette eddig, mint kivételt. A chipsadóként azonban nem csak a pálinkát, valamint például az Unicumot, a Becherovkát vagy a Jägermaistert kíméli meg, de a sör és a bor után sem kell megfizetni.

Mint a Drehernél fogalmaztak, a sör önálló kategóriát képez az italok között. A borral kapcsolatban pedig a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa állásfoglalást kért a Nemzetgazdasági Minisztériumban, hogy arra kiterjed-e a hatálya. Szatmári László NGM-főosztályvezető megerősítette a tanácsnak küldött decemberi válaszlevelében, a jövedéki adó meghatározott paragrafusai alapján sem a bor, sem a szőlőmust nem minősül alkoholos italnak. A jogszabályt, mint kérdésünkre elmondták, a NAV-nál ugyanígy értelmezik.

A chipsadó-törvény szerint is alkoholos italnak számít viszont a legtöbb tömény, amelyek az új adó miatt jelentősen megdrágulhatnak, a 0,7 literes jellemző kiszerelés esetében átlagosan 400–800 forinttal. Mivel az adómérték ez esetben nem százalékos, hanem összegszerű, bár a márkás italok is jelentősen drágulnak, a kommersz töményeknél lesz zsebbe vágóbb a drágulás.