• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A szülés is lehetne olyan szeretetteljes, mint a fogantatás

Lapszemle 2022.02.04 Forrás: 24.hu
A szülés is lehetne olyan szeretetteljes, mint a fogantatás

Kevés olyan szülésznő és még kevesebb szülészorvos dolgozik ma Magyarországon, akik ténylegesen tudnak bánni a normális szülés körülményeivel.

Van-e matematikai esélye annak, hogy 2021-ben egy nő Magyarországon beavatkozásmentesen szüljön kórházban? Van, de legfeljebb 3 százalék körüli. Pusztán ennyinek is elégnek kellene lennie ahhoz, hogy komolyan elgondolkodjunk a szülészeti helyzet tarthatatlanságáról. A problémák feltárása során a K-Monitor és az EMMA Egyesület közösen kidolgozott javaslatait szemlézi a 24.hu. Varga Katalin írását a Reformok a szülészetben című cikksorozatunk újabb részeként közlik.

Kevés olyan szülésznő és még kevesebb szülészorvos dolgozik ma Magyarországon, akik ténylegesen tudnak bánni a normális szülés körülményeivel. Kevés szakember kíséri, és nem pedig vezeti a szülést. Kevesen vannak, akik igazodni tudnak a különböző testhelyzetekhez, akik nem csak háton fekvő helyzetben tudják kísérni a szülést, akiknek van türelmük, tudnak várni, rászánják az idejüket, és nem az a szempont vezérli őket, hogy minél hamarabb essenek túl a folyamaton. Akiket nem a félelem dominál, hanem a helyzetnek a szépségét, a folyamatnak a pozitív energiáit is meg tudják élni.

Ezeket a készségeket és ezeknek a szakembereknek a tudását nemzeti kincsként kéne kezelnünk. De nem erre látjuk a példákat, hanem legtöbbször az ellenkezőjére.Éppen a nagytudású szakembereknek a helyzete lehetetlenül el, ők lógnak ki a sorból, nekik kell elszámolniuk, hogy miért nem avatkoztak be többször a szülésbe.Ha nem alakul ki minél hamarabb és minél szélesebb körben utánpótlás a természetes szülés ismerői körében, akkor ezek a szakemberek előbb-utóbb eltűnnek a rendszerből.

Gyors és hatékony cselekvésre van szükség. Minden egyes gyerekkel, aki nem úgy születik, vagy anyánál, aki nem úgy szül, ahogyan kéne, komoly veszteségeink vannak. Ezt a trendet egyedül szemléletváltással lehet megváltoztatni, noha ez a legnehezebb. Kedvesnek lenni, emberségesnek, türelmesnek, empatikusnak – ezeket nem lehet parancsszóra megtenni. Mechanikus mozdulatokat még meg lehet tanulni vagy tanítani, de azt a fajta tónust, azt a fajta emberi hozzáállást, ami a szülészetben kulcskérdés, nagyon nehéz előírásra vagy utasításra előszedni valakiből.

A teljes cikk a 24.hu portálon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink