• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A szülésznők logikus előléptetése mennyi kockázatot rejt?

Lapszemle Forrás: nol.hu

A jövőben egy közfinanszírozott egészségügyi intézmény nem utasíthatja el a várandósokat, ha a gondozást egy magánpraxisban dolgozó orvos végzi.

Júliustól a szülésznők is végigkísérhetik a problémamentes várandósságot, vagyis nekik is joguk lesz a terhesgondozási könyvbe felírni a kötelező vizsgálatokat. Erre a felhatalmazást ugyanakkor csak a szakorvos adhatja ki. Az új rendszer a kismama és az egészségügy számára is olcsóbb, de vannak-e veszélyei? - foglalkozot a témával ezútta a nol.hu.

– Első alkalommal továbbra is szülész-nőgyógyásznál kell megjelenni, de ha a szakorvos nem lát különösebb problémát, a kismama dönthet úgy is, hogy a továbbiakban szülésznőhöz jár gondozásra. Ha később mégis rizikó gyanúja vetődne föl – például terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás –, a szülésznőnek a kismamát azonnal szülész-nőgyógyászhoz kell irányítania – magyarázza Timmermann Gábor.

– Az új szabályozás főként azokon a településeken jelenthet komoly segítséget, ahol szakorvoshiány van, és nehezen elérhető a kismamák számára a terhesgondozás. Kérdés ugyanakkor – jegyezte meg –, hogy a nőgyógyászok merik-e vállalni azt a kockázatot, hogy bár problémamentesnek nyilvánítottak egy terhességet, később mégis adódik valami komplikáció.

Hozzátette: bizonyos vizsgálatokat ugyanakkor – például ultrahangos mérést – a szülésznők nem tudnak elvégezni, nem értenek a belgyógyászati, bőrgyógyászati problémákhoz, receptírási jogosultságuk sincs.

– Márpedig egy hüvelykúp vagy egy vaskészítmény felírására még egy problémamentes terhesség során is gyakran szükség lehet. Megtehetné ezt persze a háziorvos is, ők azonban – a nyugat-európai gyakorlattól eltérően – nincsenek felkészülve az ilyen jellegű problémákra. Inkább szakorvoshoz küldik a kismamákat, akik így végső soron mégiscsak nőgyógyásznál kötnek ki.

Biankó beutaló
A jövőben egy közfinanszírozott egészségügyi intézmény nem utasíthatja el a várandósokat, még akkor sem, ha a gondozást egy magánpraxisban dolgozó orvos végzi. Jelenleg ez nem így van: a közfinanszírozott intézmények a magánorvosi beutalóval érkezőktől kérhetnek az adott szolgáltatásért térítési díjat, a magánorvosnak ugyanis nincs beutalási joga az állami szektor felé. A várandósok gondozási könyvébe be lesz fűzve az időszakos vizsgálatokhoz szükséges beutaló, így a gondozásért felelős személy egyszerűen kitépi a kiskönyvből ezt a mellékletet, és azzal a kismama térítésmentes vizsgálatra jelentkezhet.

Legolvasottabb cikkeink