• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A vérzéses láz már Magyarországon is fellelhető

Lapszemle 2018.12.28 Forrás: hirado.hu
A vérzéses láz már Magyarországon is fellelhető

A jövőben tovább folytatják az ebolavírussal kapcsolatos vizsgálatokat a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban.

Magyarországon is találtak már olyan kullancsot, amelyik a krími-kongói vérzéses lázat terjeszti, ugyanakkor ilyen vírusos megbetegedésről eddig még nem érkezett bejelentés – erről is beszélt a hirado.hu-nak a Nemzeti Biztonsági Laboratórium vezetője. A krími-kongói vérzéses lázzal kapcsolatban Kis Zoltán elmondta, ez a vírushordozó a globális felmelegedés hatására jelenhetett meg. Eddig Európában főként a délebbre fekvő, balkáni területeken volt elterjedt. Ilyen vírus okozta vérzéses lázban szenvedő betegről ugyanakkor itthon eddig még nem érkezett bejelentés – tette hozzá.

Ezek a fertőzések azért is rejtenek komoly veszélyt, mert a betegségek tünetei általában csak a megfertőződés után néhány nappal jelentkeznek, és megtévesztők, influenzaszerűek: fejfájás, láz, gyengeség, izomfájdalom jelentkezhet a betegeknél – magyarázta a szakember. Ezek az általános panaszok egy hétig tartanak, ezután jelentkeznek a komolyabb tünetek, például bevérzések jelenhetnek meg a nyálkahártyán vagy a különböző testnyílásokból szivárogni kezd a vér. Utóbbi jelenség a krími-kongói vérzéses lázra jellemző, de nem minden esetben jelenik meg.

Ennek a betegségnek Európában két fajtája lelhető fel. A Koszovóban és Bulgáriában jelen lévő vírus súlyos tünetekkel, akár vérzéssel is járó megbetegedést okoz, míg Görögországban tudnak tünetmentes megbetegedésekről.

Elmondta, hogy egyelőre ugyan feltételezés, de nem kizárt, hogy ez a törzs Magyarországon is fellelhető. Ennek felderítésére az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen elkezdtek egy pilotszűrést. Az ország különböző részeiről vizsgáltak meg véradókat, és a különböző korú és nemű alanyok között találtak olyan személyeket, akik tünetmentesen áteshettek a fertőzésen.

Magyarországon ha kiszűrnének vizsgálatokkal egy ilyen beteget, akkor a mintáját a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumba kell beküldeni, és akkor is, ha csak a fertőzés gyanúja áll fenn. A mintákat megvizsgálják, először egy úgy nevezett polimeráz-láncreakciót végeznek el, amellyel kimutatják a vírus örökítőanyagát. Az országban csak a Dél-pesti Centrumkórházban található olyan speciális kórterem, ahol elhelyezhetik a fertőzött betegeket, és a szállításukhoz is speciális eszközök szükségesek a testváladékokkal terjedő vírusok miatt – tette hozzá a laboratóriumvezető.

Kis Zoltán elmondta, hogy a jövőben tovább folytatják az ebolavírussal kapcsolatos vizsgálatokat, tökéletesíteni akarják a különböző izolálási technikákat. Szeretnék kideríteni, hogy a vírus az elmúlt öt-hat évben miként változott, ezért megvizsgálják a járvány elején és a későbbi szakaszában begyűjtött mintákat is.

Kiemelte, hogy a magyarországi laboratórium kiemelkedő mind felszereltségében, mind felkészültségében, Közép-Európában nincs ehhez hasonló intézmény. Egyszerre alkalmas a vírusos és a bakteriális fertőzések azonosítására, így segítve a hatóságokat a szükséges, gyors intézkedések meghozatalában. Biztosítani tudja a lakosság védelmét egy-egy veszélyes betegség megjelenése vagy egy váratlan terrortámadás esetén is.

 

Legolvasottabb cikkeink