• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ájult betegeken gúnyolódtak a mentősök

Lapszemle Forrás: Blikk

A képeken szereplő mentők azonnali felelősségre vonásra és fegyelmi eljárásra számíthatnak.

A magatehetetlen betegeket fényképezték, és a fotókat humorosnak, gúnyosnak szánt kommentárokkal az internetre töltötték fel eddig ismeretlen mentősök az elmúlt hónapokban - derítette ki a Blikk. A fotók többek közt hordágyon, lógó karral fekvő hajléktalan asszonyról vagy magatehetetlen idős úrról és fiatal lányról készültek, olyan helyzetekben, amelyekben sosem szeretnénk magunkat viszontlátni: ahogyan kiszolgáltatottan, egy balesetet vagy rosszullétet épphogy túlélve fekszünk egy szirénázó mentőautó hátuljában. A Blikk a Facebookon bukkant a felvételekre, a képek feltöltője magát ráadásul az Országos Mentőszolgálat központi esetkocsijának legénységeként adta meg.

A képeket még tavaly augusztus 17-én tették fel a világhálóra, ahol tegnap délig láthatóak is voltak. Egészen addig maradtak a világhálón a képek, amíg a lap nem írt a közzétevő csoportnak, megkérdezvén, mire véljék a fotókat. A profil tulajdonosaitól csak egy kurta választ kaptak: A betegek jogai nem sérültek, mivel felismerhetetlen az arcuk. A munkánkba szeretnénk betekintést engedni, mivel a közhiedelemmel ellentétben sokan nem ismerik azt - zárták rövidre a készítők, majd az egész oldalt törölték.

- A képek etikátlanok, sértik a személyiségi és betegjogokat. A képeken szereplő mentődolgozók azonnali felelősségre vonásra és fegyelmi eljárásra számíthatnak - mondta a Blikknek Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője, aki szerint elfogadhatatlan, hogy mentők hasonló képeket tegyenek fel a világhálóra. - Még az egészségügyi törvény is tiltja, hogy a mentőszolgálat dolgozói ellátás közben képeket készítsenek, s azt közzétegyék.

Éppen ezért a múlt héten elkészült a közösségi oldalak használatára vonatkozó szabályzatunk is, amely tiltja a betegellátással összefüggő fényképek közzétételét - jelentette ki a szóvivő, hozzátéve: a szabályzatra azért volt szükség, mert több dolgozójuk is tett már fel csúnya balesetekről készült képet a világhálóra, amelyen például rendszám volt látható. Ám olyannal még a sokat látott kommunikációs vezető sem találkozott, hogy beteg mellett pózoljanak kollégái.

Vizsgálatot indított az Országos Mentőszolgálat az ájult betegeken gúnyolódó mentősök ügyében.