• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Alacsony a fizetés és kevés a szakember

Lapszemle Forrás: Hír TV

Amíg a gyermekek logopédiai kezelése viszonylag jól működik, addig az időskori, illetve a rehabilitációs ellátás akadozik.

Alacsony a fizetés és kevés a szakember – mondják a logopédusok. Pedig nemcsak az iskolákban, óvodákban van szükség rájuk, hiszen egészségügyi rehabilitációban is részt vesznek. A kancelláriaminiszter a képzéssel oldaná a munkaerőhiányt, az induló mesterkurzusok azonban önköltségesek, egy fél év tandíja 300 ezer forint - foglalta össze a helyzetet a Hír TV.

„Magyarországon ugye a népesség egyre öregszik, de nemcsak Magyarországon, Európa-szerte egyre nagyobb problémát jelent majd az időskori nyelv- és beszédterápiának a megoldása. Ehhez kellenek álláshelyek, és kellenének logopédusok és azoknak valami elfogadható dotációjuk, legalábbis hogy ne legyen olyan nagy a különbség a közoktatásban dolgozó és az egészségügyben vagy más formában dolgozó logopédusok fizetése között. Egyelőre ez még nagyon nagy visszatartó erő, úgyhogy nem nagyon jönnek" – mondja Mészáros Éva nyelvész-logopédus.

A rehabilitációs intézet adatai szerint legalább ötven szakembert azonnal tudnának foglalkoztatni, ha kapnának rá új álláshelyeket nemcsak az egészségügyben, hanem a iskolákban is. A kancelláriaminiszter szerint azonban egyelőre nem lenne kit felvenni, mivel kevés a szakember, a megoldást ezért inkább a képzésben látja.

„A hozzám eljutott információk alapján sokkal nagyobb probléma az, hogy nincs megfelelő mennyiségű és minőségű logopédus. Én úgy gondolom, hogy a logopédusképzést, illetve a logopédussá válást kell támogatni" – így Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A lehetséges támogatásokról folyamatosan egyeztetnek. A szeptemberben induló új, gyakorlati logopédusi képzés azonban egyelőre csak önköltséges formában indul, a mesterképzés tandíja háromszázezer forint körül van, ami a várható havi fizetés többszöröse.