• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Alapítvány a Józan babákért

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Gyakoriak a maradandó károsodások, mentális fejlődési rendellenességek.

A várandós droghasználó nők ellátásával összefüggő elsődleges probléma, hogy ők rendkívül bizalmatlanok az egészségügyi hivatásos segítői szolgáltatásokkal szemben. Emiatt elérésükben fontos szerepet töltenek be a névtelenséget biztosító programok - írja a Népszava.

A Józan Babák Klub nevű szociális projekt fenntartója a Józan Babák Egyesület és a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány fő feladata droghasználó várandós nők, szülők és gyermekeik segítése, életminőségük javítása, optimális családi életük támogatása. Az ellátás céljait meghatározó, a szociális, egészségügyi, civil közösségi ellátórendszer működésének egészét leíró szakmai koncepció eddig nem készült. Ugyancsak nincs elfogadott alkoholpolitikai stratégia. Az egész személyes forrásból indult - mondja Oberth József, az Alapítvány kuratóriumi elnöke.
Rendszeres kokainhasználatnak kitett babák az újszülött időszakban súlyos egészségügyi problémákkal küzdhetnek, például gyakoriak a maradandó károsodások, mentális fejlődési rendellenességek.

Előfordulhatnak enyhe viselkedési zavarok, idegesség, ingerlékenység, a gyengéd érintésre vagy hangra is rosszul reagálnak, megriadnak, sírnak, nehezen vigasztalhatók, visszahúzódóak, elutasítóak. A viselkedési zavarok ideiglenesek és az első pár hónap alatt feloldódnak. A kokaint használó nők csecsemőinél is gyakoribb a hirtelen csecsemőhalál. A kutatások tükrében mégis elmondható, hogy a legtöbb, születése előtt kokainhasználatnak kitett gyermek normális intelligenciával bír. Finom tanulási és viselkedésbeli problémák előfordulhatnak, később kezdhetnek beszélni, enyhe figyelemzavar alakulhat ki. Biztonságos, otthoni környezet, úgy tűnik, segít csökkenteni ezeket a hatásokat.

De nem csak a droggal vannak komoly gondok. Arról is beszélhetnénk, hogy hat a nikotin magzatra. Számos kutatás fényt derített már a dohányzás és a csecsemőkori hirtelen halál közti közvetlen összefüggésre. További részetek a teljes cikkben